Charlotte Kalla listar sina kulturfavoriter
18 Nov 2015 kl: 00:00

Charlotte Kalla listar sina kulturfavoriter

När hon inte försvarar de blågula färgerna i skidspåret försöker Charlotte Kalla, 28, hinna med både böcker, tv och filmer – gärna med inspirerande idrottare i fokus. Någon tid till att skriva en egen självbiografi har det ännu inte funnits för skidstjärnan.

– Jag har säkert mycket att berätta om redan nu, men i så fall blir det nog efter karriären, säger Kalla till Shortcut.

Här är hennes mest inspirerande kulturtips:

Löparen

av Peter Magnusson

En väldigt intressant och inspirerande dokumentärfilm om långdistanslöparen Markus Torgeby, som 20 år gammal bosatte sig i en kåta i skogen utanför Järpen för att komma bort från alla beslut och normer i samhället. Även om jag inte har gjort någonting liknande så känner jag igen frihetskänslan i att bara vara få själv med sina tankar och sin träning. Filmen gjorde stort intryck på mig, så nu ska det bli spännande att läsa Markus självbiografi Löparens hjärta.

Medaljens Baksida Webb

Medaljens baksida

av Marie-Helene Östlund och Torbjörn Nordvall (Sportförlaget, 1997)

En bok som jag verkligen kan rekommendera är självbiografin av Marie-Helene ”Billan” Östlund, tidigare Westin, som tog Sveriges första VM-guld i längdskidåkning på damsidan. Boken är väldigt intressant och jag känner igen mycket av det hon beskriver kring skidåkningen och hur hon upplevde förväntningarna på henne. Jag har redan läst den två gånger, men jag vill gärna läsa den igen eftersom det var ett tag sedan sist.

Svett & etikett

med Kalle Zackari Wahlström

SvettEtikett webb

Foto: Janne Danielsson/SVT

Det är verkligen en höjdpunkt varje gång det släpps ett nytt avsnitt av Svett & etikett i SVT, där Kalle Zackari Wahlström testar nya träningsformer. Det är kul att följa hans förberedelser, man får intressant bakgrundsfakta och experten ”Super-Karin” förklarar jättebra vad som sker i kroppen. Man får upp ögonen för nya sporter – jag har till exempel blivit väldigt peppad på att klättra, surfa och att testa crossfit. Men det får jag nog spara till efter karriären.