Charlie lever motordrömmen
14 Maj 2014 kl: 00:00

Charlie lever motordrömmen

19-årige Charlie Ahlberg är en av få som kan titulera sig som racingmekaniker för BMW i Tyskland. Sedan januari i år är han anställd som mekaniker på Schnitzer Motorsport, ett av världens mest framgångsrika racingteam i standardserien DTM. 17 mästerskapstitlar med BMW är bara några av meriterna som kan läggas till Schnitzer Motorsports meritlista.
– Att vara anställd som mekaniker innebär att jag sköter om en bil och ser till så att den går så fort som möjligt på tävlingarna, säger han.

Totalt jobbar 25 personer heltid med att serva de två bilar som teamet kör i serien DTM, den högsta serien som körs med standardbilar. Arbetsbelastningen är hög, och mellan 23 mars och 5 maj jobbade Charlie Ahlberg 500 timmar och var bara ledig fyra dagar. Men han tycker att det är värt all möda, för möjligheten att få jobba med motorsport på heltid har varit en stor dröm sedan barnsben.

– Att andra har litat på mig och gett mig stort ansvar redan i tidig ålder trots min låga erfarenhet har gjort att jag vuxit mentalt. Jag har fått utrymme att både lyckas och misslyckas, vilket gjort att jag alltid försökt välja den vägen som är rätt. Learning by doing kan man säga.

 

Motorsportkarriär började redan som 14-åring. På hemorten Hallsjö i Kronoberg började han köra och skruva själv, och fick på så sätt stor förståelse för hur bilen fungerar och hur den uppfattas av föraren. Charlie har alltid haft lätt för att lära, både praktiskt och teoretiskt. För inte nog med att han är duktig på att skruva, han gick även ut Motorsportgymnasiet i Anderstorp med högsta slutbetyg i skolans historia.

– Den teoretiska förståelsen blir viktigare ju högre nivå man jobbar på, säger Charlie. Charlie menar att tjusningen med racing är att man både vinner och förlorar som ett team.

Det som driver honom är jakten på den perfekta inställda bilen samt att vara delaktig i depåstoppen under racen.

– Den adrenalinkicken man får när bilen kommer i full fart och vi ska byta däck på mindre än tre sekunder är helt fantastisk.

 

Vad blir ditt nästa mål?

– Om någon frågade vad mina framtidsdrömmar var för ett år sedan hade jag svarat att det är att försörja mig på motorsporten utomlands. Nu har jag redan uppfyllt de drömmen mindre än ett år efter jag sprang ut från skolan med stundentmössan i högsta hugg. Mycket vill alltid ha mer så nu har jag som mål att skruva Formel 1.