Cecilia Hertz har rymden som arbetsplats
30 Sep 2013 kl: 00:00

Cecilia Hertz har rymden som arbetsplats

När jag träffade rymddesignern Cecilia Hertz hade jag tusen frågor, en av dem var hur man egentligen gör karriär i en bransch som bokstavligt talat känns väldigt långt borta.
– Det krävs en genuin passion och folk måste känna att du är engagerad. Som student har du en fantastisk möjlighet att få in en fot i princip överallt och det är något man ska ta tillvara. Genom Maria Nyströms projekt Star Design på Lunds tekniska högskola fick jag chansen att göra mitt exjobb på Nasa, som jag i dag jobbar med genom mitt företag. Hitta ditt drömföretag och undersök möjligheterna!

Efter examen startade Cecilia rymddesignföretaget Umbilical Design.
– Det var många som menade att jag väl inte kunde jobba med sådant. Då, för tolv år sedan, var det lite svårare att göra något annorlunda men det har blivit bättre nu. Det fanns de som trodde på mig och jag hade turen att få finansiellt stöd av affärsmannen Bo Håkansson. Att hitta de första kunderna var tufft men mitt råd är att vara uthållig och skaffa bra mentorer.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Alla oändliga möjligheter! Jag är allt oftare ute och håller föredrag och att hjälpa och inspirera andra är fantastiskt roligt. Det absolut viktigaste tycker jag är att följa sin dröm, jag hörde nyligen att det är många människor som jobbar med saker de inte vill och det tror jag är farligt. Om vi lyckas få folk att jobba med det de vill i större utsträckning blir Sverige som nation vassare och starkare, en fördel när man vi utgör endast 0,12 procent av världsbefolkningen.

 

Precis som rymden är Cecilias passion för sitt arbete oändlig och hon har inga tankar på att sluta.

– Det är fantastisk roligt, jag kan faktiskt inte tänka mig något roligare. Jag får möta många spännande människor; vid ett tillfälle var jag i Oman och höll föredrag för högt uppsatta män med turbaner och svärd. Det var ett speciellt möte men de hade stor respekt för min kunskap och jag blev bemött därefter.

 

När vi ändå pratar om häftiga möten frågar jag Cecilia vilket som har varit det häftigaste och svaret förvånar mig inte.
– Astronauterna! De jag lärt känna är verkligen supermänniskor. Alla är högt utbildade, allt från stridspiloter till dubbla doktorer och dessutom är de supersociala. Varje gång de åker upp förlorar de benmassa och trots att de tränar två timmar per dygn under tiden i rymden kan de behöva bäras ut när de kommer tillbaka för att de inte kan gå. De offrar sitt liv för vidareutvecklingen av mänskligheten, jag skulle faktiskt vilja säga att de är hjältar.

I framtiden vill Cecilia kunna lägga lite mer tid på att hålla föredrag och hon planerar också en omstrukturering av företaget.
– Det blir många möten och jag är nästan alltid på resande fot. Dessutom är det alltid någon jäkel vaken och kan svara på mail när man jobbar globalt. Jag är inne i en spännande period just nu där jag tittar på att göra bolag av de stora projekten. Det är en udda bransch och därför måste man ha respekt för att saker tar tid, men tiden påverkar inte min passion för det jag sysslar med.

 

 

CECILIA HERTZ

ÅLDER: 42 år.

GÖR: Driver rymddesignföretaget Umbilical Design som hittills har drivit ett tiotal utvecklingsprojekt, som täcker in allt från handskar för stålverksarbetare till hjälmar för utförsåkare. Föreläser också en hel del.
UTBILDNING: Master i industridesign vid Lunds Tekniska högskola.