Bygga en robot eller utveckla en app – eldsjälar skapar projekt hos ÅF
3 Dec 2015 kl: 00:00

Bygga en robot eller utveckla en app – eldsjälar skapar projekt hos ÅF

Charlotte Eriksson är marknadsområdeschef inom ÅFs ITkonsultverksamhet. Här arbetar hon tillsammans med cirka 1 200 konsulter inom IT och produktutveckling – samt mängder av spännande kunder. Eftersom ÅF är ett konsultbolag har företaget inga egna produkter. I stället hjälper man sina kunder med att utveckla innovativa lösningar för framtidens utmaningar.

Kan du ge några exempel på projekt ni arbetar med?
– Det är svårt att vara konkret med detaljerna då innovativa projekt ofta är hemliga. Men det är riktigt spännande projekt – bland annat självkörande bilar, klimatsmarta energilösningar och appstyrda bostäder. Utan att avslöja för mycket så vågar jag påstå att vi kommer att ha ett finger med i spelet i stora delar av framtidens uppkopplade och digitala samhälle.

Vilka är ingredienserna som gör ett projekt innovativt?
– Det handlar så klart om projektet och kunden. Vi har alltid ett tätt samarbete med våra kunder och lägger gemensamt upp en tydlig väg framåt. Men minst lika viktigt är våra konsulter, och deras samlade erfarenhet och initiativförmåga.

Varför är ÅF en innovativ arbetsplats?
– Med ÅFs över 100 år som företag och 7 500 kollegor finns det en rejäl kunskapskälla att ösa ur. Vi jobbar ständigt med att dela all den här kunskapen inom ÅF – så att varje individ kan utvecklas och innovera.

Hur gör ni det?
– Mycket innovation och utveckling sker så klart inom våra projekt – i mötet mellan ÅF och våra kunder. Sedan har vi mängder av utbildningar och kompetensgrupper för oss som arbetar på ÅF, och en hel del fantastiska projekt som dras igång av våra eldsjälar på företaget. De kan handla om precis vad som helst – att bygga en robot att tävla med i Robot-OS eller att utveckla en app för att hitta kollegor i närheten.

Vad är det bästa med att arbeta på ÅF?
– Det finns många bra saker med jobbet, men det coolaste med ÅF är ändå bredden. En kollega jämförde ÅF med en bergskedja: Vi har topparna – spetsområdena där vi är bäst – men också bredden som en hel bergskedja. Vi skapar framtidens infrastruktur, byggnader, energilösningar, tillverkningssystem, fordon och mobilsystem – och all IT som får dem att kommunicera med varandra.