Business Sweden – med hela världen som arbetsplats
17 Okt 2016 kl: 00:00

Business Sweden – med hela världen som arbetsplats

Mellan 2006 och 2008 arbetade Martin Ekberg som konsult på Business Swedens kontor i Sydney. Han kombinerade sin tjänst med studier på Handelshögskolan i Göteborg, men lämnade organisationen efter att han tagit sin examen.

– Det är något väldigt speciellt med att hjälpa svenska företag att uppnå sin fulla internationella potential. Sverige är ett exportberoende land och lyckas vi med vårt uppdrag blir det såklart bra för våra kunder, men också för Sverige som land vilket är väldigt häftigt.  

Tiden på Business Sweden lämnade ett bestående intryck på Martin Ekberg som längtade tillbaka till organisationen. Efter att ha arbetat som strategikonsult på flertalet företag hemma i Sverige fick han äntligen chansen att återvända till Australien.

– Jag påbörjade min nuvarande anställning som handelssekreterare i januari och det känns jätteroligt. Landet har alltid legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag var här och arbetade för första gången.

Martin Ekberg berättar att Australien har haft en positiv tillväxt i nästan 25 år vilket är unikt för en västerländsk ekonomi. Landet är även Sveriges femte största handelspartner utanför Europa vilket gör området till en spännande marknad.

– Det jag verkligen gillar är att Business Sweden ägs av både staten och näringslivet. Det delade ägandet ger tillgång till kontakter och nätverk på alla nivåer och i Australien ger det specifikt uttryck i ett nära samarbete med Sveriges ambassad i Canberra.

Den största utmaningen för Business Sweden idag är att hantera bredden på bolag och frågeställningar. De arbetar både med Sveriges största bolag som har en gedigen internationell erfarenhet, men även med mindre nystartade bolag som ska etablera sig på sin första utlandsmarknad.

– Kombinationen att arbeta med internationella tillväxtfrågor  samtidigt som att vara en ambassadör för Sverige och svenska företag utomlands är oerhört givande och i min mening Business Swedens största fördel.