10 Jun 2014 kl: 00:00

Bravida jobbar smartare

Att studenter vid KTH rullar kabellinor och slänger ventilationstunnor under sin inskolning är ingen slump. Att sponsra lekar för att välkomna nya studenter till teknikvärlden är bara en del av Bravidas omfattande Employer Branding-arbete. Sedan Christine Nilsson klev in i rollen som personalspecialist på Bravida för tre och ett halvt år sedan och då Ingrid Sjöbeck någon månad senare anslöt till företaget som HR-chef och numera som personaldirektör, har det hänt en hel del inom Employer Branding.

– Bravida är inne i en förändringsresa med målet att jobba smartare. Det är ett stort arbete då vi är drygt 8 000 medarbetare utspridda i Norden. Tidigare har olika avdelningar haft olika arbetssätt och strukturer. Nu ska alla jobba likartat. Förhoppningsvis främjar det samarbete över avdelningsgränserna och leder till ett bättre resultat för koncernen, säger Ingrid.

När det kommer till Employer Branding har Bravida satsat på att berätta vilka de är utåt. Dels på arbetsmarknadsdagar och genom samarbeten med universitet och högskolor. Men för att klara av den kommande generationsväxlingen har de främst valt att synas där den nya generationen är; nämligen i sociala medier.
– Vi låter bland annat  olika medarbetare publicera statusuppdateringar på Facebook om hur deras arbetsdag ser ut. Tanken är att visa hur Bravida fungerar bakom kulisserna, säger Christine.

Bravida är bland annat inblandade i bygget av Sveriges två största passivhus i Stockholm, och i Swedbanks nya kontor som byggts med stort miljöfokus står de för elen. För den som tycker att Bravida låter som en spännande arbetsgivare finns det många vägar att gå.

– Som ingenjör kan du söka vårt ettåriga program BraIngenjörer. Till skillnad från ett trainee­program anställs BraIngengörerna direkt på en specifik tjänst, men får även träffa koncernledningen och genomföra olika utbildningar. Syftet är att finna framtidens ledare. En av våra första BraIngenjörer, Mattias, är i dag divisionschef i Norge. Och en av våra senaste BraIngenjörer Henrik började snart efter programmet som verksamhetsutvecklare, säger Christine.

Många medarbetare har stannat länge inom organisationen. Troligen har det att göra med att Bravida uppmuntrar till all sorts utveckling, såväl på höjden som på bredden. Att det går att utvecklas inom organisationen visar inte minst företagets vd Staffan Påhlssons egen karriärresa, från elektriker 1976 till vd 2012. 

– Han är ett bevis på att allt är möjligt om du tar för dig. Självklart erbjuder vi hjälp på vägen. Vi ordnar till exempel utbildningar inom säkerhet och ledarskap via vår Bravidaskola, säger Christine.

När medarbetarna årligen utvärderar organisationen finns det ett återkommande svar på frågan varför de drogs till arbetsplatsen: den jordnära kulturen, de tekniska utmaningarna och känslan av att bidra till något viktigt
.
– Vi kombinerar det stora företagets resurser med den lokala flexibiliteten och närvaron. Framför allt består vi av öppna, målfokuserade och prestigelösa medarbetare som trivs tillsammans, säger Ingrid.