”Bra kombo att göra gott och tjäna pengar”
5 Feb 2013 kl: 00:00

”Bra kombo att göra gott och tjäna pengar”

Kerstin Fredriksson, 22 år, är företagaren som startat rekryteringsfirman Jobragion vars ambition är att få in högskoleutbildade personer med utländsk bakgrund på den svenska arbetsmarknadenn. (Topplistan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
– Alla andra som sysslar med hållbart företagande. En av de bästa upplevelserna är en konferens som samlade människor och investerare som bara fokuserar på affärsidéer inom samhällsentreprenörskap. Det är otroligt peppande att det finns så många som är så driftiga och vill så väl. Många av dem är dessutom unga. Folk börjar inse att tjäna pengar och göra gott är en utmärkt kombination.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
– Att hitta rätt sätt att omsätta mina idéer i praktiken.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
– Att hitta fler vägar till engagera sig för ett bättre samhälle och en bättre värld. Man kan använda media, bloggar, sin arbetsplats, politiken, ideella organisationer, lobbyism och så vidare för att göra saker bättre.  Jag har bara provat samhällsentreprenörskap, de andra områdena är ännu outforskade för mig.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?

– Att starta Jobgration.

 

 

”2013 är fortfarande en gåta”

Nina Sundén Siemiatkowski, 31, sa upp sig från jobbet som marknadsdirektör på Swedish Match för att satsa på sin dröm – att bli fotograf. (Heta listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?

– Mina närmsta vänner inspirerade mig att ta beslutet att satsa fullt ut på min passon och bli fotograf. De gav mig den putt över kanten som krävdes. Därtill har en mängd fotografer inspirerat mig, vissa genom sina bilder och andra, som jag lärt känna personligen, genom att sporra och utmana mitt fotograferande.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?

– Att komma till beslutet att lämna jobbet som marknadsdirektör på Swedish Match för att bli fotograf var svårt, men den verkliga utmaningen har varit under hösten att utveckla ett mer konstnärligt kreativt tänkande. Det handlar i stor utsträckning om att minska mitt kommersiella tänkande, vilket är galet svårt då jag kommer på mig själv med att dra åt det hållet hela tiden för att jag är skolad så.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?

– Det är fortfarande en gåta. Men jag vet att jag kommer att utmana mitt kreativa tänkande, definiera en ambition, fotografera mycket och troligen beger jag mig till Afrika tidigt på året med kameran.

 

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?

– När jag var 29 fick jag efter mycket hårt arbete drömjobbet som Marknadsdirektör, ett jobb med miljarder i resultatansvar, stor potential, och ett fantastiskt team. Jag rankades som en av framtidens kvinnliga ledare och en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor av Veckans Affärer. Men, jag saknade mening i tillvaron och var nyfiken på vad mer livet har att erbjuda. I år lämnade jag allt för att följa min passion, fotografi, och med viljan att bidra i bevarandet av djur och natur.

 

 

 

”Vårt tal skapade direkt förändring”

Gayathri Rathinavelu, 27, grundre av The Good Tribe som hjälper företag att arrangera hållbara events. (Heta listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?

– Rebecka Carlsson, språkrör för Grön ungdom. Hon är en supervass och inspirerande talare som vågar ta för sig och bedriva politik på ett nytt sätt, trots alla hennes stora åstadkommanden så lyckas hon behålla fokus på vad som är viktigt, vilket gör henne till en stor inspirationskälla.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?

– Det här året har varit ett jätteviktigt och avgörande år för oss på många sätt. Vi har verkligen varit tvungna att visa vad vi går för då vi är ett ungt företag inom en växande bransch: hållbar utveckling och socialt entreprenörskap. Den stora utmaningen var att leverera, leverera och fortsätta att leverera då vi hade nya, spännande och stora kunder och samtidigt leva ett hälsosamt liv med tid för oss själva, familj och vänner.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?

– Att skala upp vår verksamhet, hitta fler och större kunder och samarbetspartners samt rekrytera fler grymma samhällsentreprenörer som vill vara en del av The Good Tribe och jobba för vår vision – att skapa ett samhälle där vi tar vara på våra mänskliga och materiella resurser.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?

– Jag blev inbjuden som huvudtalare på en företagsgala. Det var en fredagskväll. Alla var fint uppklädda, drack vin och förberedde sig för en lättsam kväll. Jag och mina kollegor tog tillfället i akt att tala till alla dessa entreprenörer om det vi brinner för och som ofta är en obekväm sanning för många entreprenörer, nämligen hållbara affärsmodeller och värdebaserat företagande och att vi behöver förändra det rådande ekonomiska systemet. Vi har bara en planet men vi beter oss som om vi hade tre. Vårt tal skapade direkt förändring på plats genom att entreprenörer ville utveckla sina affärsmodeller.

 

 

Läs mer om Uppstickarna:

 

”Kvinnor är fortfarande provocerande”
Sofia Brändström, Sara Haraldsson, Samir El Sabini och Maria Loohufvud.

 

”Uppstickigt att vägra personligt varumärke”
Thea Boman, Rebecka Åhlund, Micke Gunnarsson och Emelie Ekblad.

 

”Sörsta utmaningen var att behålla lugnet”
Makode Linde, Alva Snis Sigtryggsson, Filippa Odevall och Sara Linderoth.

 

”Att slå igenom i Japan är uppstickigt”
YOHIO, Nina Åkestam, Martin Källström och Sara Magnusson.

 

”Att bryta ihop i tv var underligt”
Gina Dirawi, Ashkan Safaee, Marcus Hartwall och Sandra Olofsson.

 

”De sa att jag var dömd till att misslyckas”
Anitha Schulman, Cecilia Andrén Nyström, Christoffer Sundberg och Arvid Morin, Oscar Lundin och Benjamin Kainz.

 

Fyra Uppstickare med känsla för livet
Adam Pålsson, Carl Reuterskiöld, Julia Mjörnstedt och Maria Nilsdotter.

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100