”Boliden vågar investera långsiktigt i sina medarbetare”
19 Maj 2017 kl: 00:00

”Boliden vågar investera långsiktigt i sina medarbetare”

I pittoreska Boliden, bara ett par mil från den vackra kuststaden Skellefteå, arbetar Pernilla Lirell som sektionschef på det framstående metallföretaget Boliden. Här kombinerar hon en fritid full av vacker natur och livskvalitet med ett spännande och utvecklande arbetsliv.

Beskriv vad du jobbar med!

– Jag arbetar tillsammans med min teknikstab med att supporta gruvorna med rätt kompetens. Vi jobbar med två olika inriktningar: produktionsteknik som fokuserar på att borra, spränga och transportera, medan planeringsteknik arbetar med nya och befintliga fyndigheter och hur man bryter på bästa sätt där. Det är ett roligt och spännande jobb med mycket action. Vår bransch utvecklas fort och ny teknik innebär nya möjligheter.

”Vi utmärker oss som ett föräldrasmart företag.”

På vilket sätt arbetar Boliden för att vara en jämställd arbetsplats?

– Boliden jobbar hårdare med de viktiga jämställdhetsfrågorna än många andra eftersom gruvindustrin tampas med fördomar om att det skulle vara typiskt manligt att jobba här. Gruvindustrin har genomgått en fantastiskt spännande moderniseringsresa, både gällande arbetsprocesser och genom vår progressiva jämställdhetspolicy. 2010 startades som exempel programmet ”Women at Work”, där vi uppmuntrar och stödjer kvinnliga medarbetares karriärsutveckling. Vi utmärker oss som ett föräldrasmart företag, där mammor och pappor ska kunna känna sig trygga och bekväma med att skaffa familj utan att hamna på efterkälken karriärmässigt. Vi har fått Unionens utmärkelse Guldnappen, ett pris som delas ut till den arbetsplats som bäst ser till att småbarnsföräldrar får samma möjligheter till löne- och kompetensutveckling som alla andra anställda. För att verkligen visa att graviditet och föräldraledighet ses som något positivt kompletterar vi försäkringskassans utbetalningar vid föräldraledighet.

Hur ser Bolidens framtida arbetsklimat ut?

– Vi har medvetna chefer och företaget arbetar målmedvetet med att rekrytera fler kvinnor. Kvinnliga studenter som söker sig till oss kommer inte att känna sig ensamma, vi blir fler och fler tjejer som jobbar här. Om man tittar på högskoleplatserna så är det fortfarande så att de flesta specialiserade gruvteknikerna är killar, men vi växer och behöver fler kompetenser än så. Framtiden inom Boliden innebär stor utvecklingspotential. Vi har gott om internutbildningar och ett lyhört ledarskap som snabbt ser om kompetensen hos en medarbetare överstiger hens tjänst. I så fall ser man sig om efter en ny tjänst inom företaget som matchar kunskap och kompetens bättre. Boliden vågar investera långsiktigt i sina medarbetare.