9 Sep 2009 kl: 00:00

BOKRECENSION: Mer självkänsla än du kan hantera

I Mer självkänsla än du kan hantera gör de upp med alla de grejer som vi människor provar på för att få ro i både kropp och själ. Duon låter sig aurafotograferas, tipsar om kompisträning, går på Atkins diet, försöker få kontakt med spöken och kollar om konsten kanske kan rädda dem från det stressiga, tråkiga och sexfattiga vardagslivet.

Det är visserligen inte så svårt att göra sig rolig över självhjälpshajpen, men Mede och Granath ska ändå ha en eloge för att de vågar driva med vårt nya national­helgon Mia Törnblom (Självkänsla nu! och Mera självkänsla!) och den ökande coachhysterin.

Tyvärr gör de det med lite väl mycket humor. Ironi är inte nödvändigtvis fel, men det ska användas i måttlig dos. Förmodligen hade hela den här bokens manus funkat betydligt bättre på en scen, med kroppsspråk, minspel, betoningar, konstpauser och framför allt lite mer spontanitet.

Mer självkänsla än du kan hantera är beviset på att en människa som är rolig i ett forum, kan vara fullkomligt platt i ett annat. Om du är ute efter att skratta bör du kolla in Petra Mede och Anna Granath på en scen eller på din tv i stället.

Recension av: Maija Mårtensgård

Mer självkänsla än du kan hantera av Petra Mede och Anna Granath

(Frank förlag)

Helgläsning: 9/10

Nytta: 2/10

Att prata om: 5/10

Hjärngympa: 1/10

Hållbarhet: 2/10