Bli produktiv när du drömmer!
10 Jun 2016 kl: 00:00

Bli produktiv när du drömmer!

När Larry Page var en okänd 22-årig student vid Stanford University i USA hade han en natt en märklig dröm. På något sätt hade han lyckats ladda ner hela internet, men bara behållit länkarna. När han vaknade fattade genast pennan och skrev ner det som slutligen blev grunden till en algoritm. Han använde sedan algoritmen för att driva sin sökmotor, Google. Resten är historia.

– Om du drömmer fram något riktigt bra, gör det till verklighet! har Larry sagt.

Att drömma fram lyckade koncept är inget nytt. Arianna Huffington, grundare till den amerikanska nättidningen The Huffington Post, berättar i sin bok The Sleep Revolution om massor av banbrytande genombrott som uppstått under nattens timmar, så som förståelsen av molekylers uppbyggnad och det periodiska systemet.

– När du sover omorganiserar sig hjärnans nervceller, därför ser vi nya mönster och lösningar där vi i vaket tillstånd endast såg hinder, berättar hon.

Enligt psykologer från University of California, San Diego USA, förstärker sömnen vår förmåga att komma på kreativa lösningar till problem genom att hjälpa hjärnan koppla ihop minnen och idéer. REM-sömn är det tillstånd som bäst främjar kreativt tänkande, menar de.

Jeffery Ellenberg arbetar som neurolog vid Harvard Medical school och leder Sleep Laboratory vid Massachusetts General Hospital. Han fann att om en idé får tid att ligga och skvalpa i ditt sinne under en period som inkluderar sömn så är det 33 procent större chans att du utvecklar kopplingar mellan svagt relaterade idéer. Alla har väl vaknat mitt i natten med en perfekt lösning på det där svåra problemet? Du kan alltså lösa problem, emotionella som objektiva, genom att sova på saken!

Arianna föreslår att man ska ha en drömdagbok, en penna och ficklampa vid sängen. Innan du går och lägger dig, fråga dig själv: Är det något problem jag behöver lösa? Är det någon fråga jag behöver svar på? Skriv sedan ner problemet eller idén och fokusera på den medan du faller i sömntrans.

På det här sättet meddelar du ditt undermedvetna att du värdesätter dina drömmar och att du vill minnas dem. När du sen vaknar, ligg still ett tag i sängen innan du släpper in verkligheten och försök minnas vad du drömt. Skriv sedan ner vad du minns, även om det bara är ett ord, en bild eller ett intryck. Att bara ligga still och ta några djupa andetag kan hjälpa dig komma ihåg mer av det du drömt. Allteftersom du lär dig att koda av dina drömmar blir det lättare att lyssna på din inre röst, som ofta annars försvinner i vardagssurret.