1 Mar 2008 kl: 00:00

Bli författare

Efter 20 år som IT-konsult sadlade Shortcutaren Ann Ljungberg om till författarcoach och förlagsredaktör. Hon bytte ut storstaden Stockholm mot segelbåten som hon nu bott ombord på i drygt fem år. Varje vinter lägger hon till vid en hamn någonstans i världen och anordnar skrivarkurser, i år blir det Venedig.

Ann Ljungbergs senaste bebis är Skrivarkalendern 2007 som hon skrivit tillsammans med Anna-Carin Collin, ännu en Shortcutare. En kalender för alla som vill utveckla sitt skrivande.

– Intresset för skrivande är väldigt utbrett i Sverige nu. Många engagerar sig på nätet, i olika forum, skrivarkurser och skrivarcirklar. Jag tror många har en dröm om att bli publicerade, och där vill vi komma in och hjälpa till, säger Ann Ljungberg.

Varje månad i kalendern har ett tema, varje vecka en skrivövning som knyter an till temat. Boken innehåller också intervjuer med kända författare, genomförda av Skrivkalenderns medförfattare Anna-Carin Collin.

– Kalendern är framför allt en inspirationsbok. När vi skrev boken tänkte vi egentligen på oss själva som gillar att både skriva och läsa om skrivande, berättar Ann Ljungberg.

Nu är arbetet med nästa års kalender igång, och precis som förra gången sker allt arbete på distans.

– Det var ett spännande projekt att genomföra. Tryckeriet ligger i Estland, designern bodde i Malmö, Anna-Carin i Stockholm, och jag befann mig under tiden i Turkiet, Grekland, Kroatien och Italien, säger Ann Ljungberg.

Anna-Carin Collin tipsar den skrivarsugne:

Läs! Det finns massa bra skrivarlitteratur som till exempel Julia Camerons Lusten att skriva eller Stephen Kings fantastiska bok Att skriva – en hantverkares memoarer.

Släpp kraven. Låt inte prestationsångesten ta över, det du skriver behöver inte vara märkvärdigt eller publiceras.

Skaffa anteckningsbok. Ha en anteckningsbok nära till hands jämt och skriv när andan faller på utan höga prestationskrav. Gör det okrångligt att skriva när du känner för det.

Träffa andra i samma situation. På nätverk som till NAFS, poeter.se kan man ge och få feedback på texter och i Shortcut har vi klubben Författardrömmer där medlemmarna tipsar och ger råd.

Åk iväg och prova på. Det finns mängder med roliga skrivarkurser på somrarna, till exempel Fridhem i Skåne som är helt fantastiskt.

Juliana Alonso