Bli en av Sveriges främsta finansiella rådgivare
3 Dec 2014 kl: 00:00

Bli en av Sveriges främsta finansiella rådgivare

Det är lätt att dra paralleller mellan rådgivningsföretaget Cerberus och rådgivaren Vilgot Sundgren. På nio år har företaget gått från tre till 110 med­arbetare och på fyra år har Vilgot gått från att vara en ny trainee på företaget till att vara en av Cerberus främsta finans­iella rådgivare.

Berätta om traineeprogrammet!
– Programmet är sex månader långt och mycket utvecklande. I programmet ingår bland annat utbildning inom finansiell ekonomi, skatt, juridik, etik, rådgivning och kommunikationsteknik. Det är också mycket fokus på att skaffa praktisk erfarenhet genom att till exempel assistera rådgivare och arbeta över telefon. Det jag själv haft mest nytta av är retorikutbildningen jag fick. Anledningen är att jag i dag bland annat arbetar med att hålla föredrag inför 400–500 personer. Det hade jag inte varit lika bekväm med innan Cerberus hjälpte mig att bli en bra talare. Under programmet fick jag även gå med en erfaren finansiell rådgivare och se hur arbetet fungerade i praktiken. Efter programmet kände jag mig fullt redo att hjälpa kunder och bygga en karriär som rådgivare.

Vad är den största utmaningen i arbetet som rådgivare?
– En sak som blir väldigt tydlig när du kommer ut i verkligheten är att många tänker annorlunda än vad du själv gör. Mitt jobb går ut på att ge rationella och lämpliga råd. Om kunden inte tänker rationellt blir det en extra utmaning att få fram det som är bäst för kunden. För att bli en framgångsrik rådgivare krävs därför god kunskap om konsten att vinna människors förtroende och hjälpa dem att fatta bra beslut. Denna psykologiska dimension gör yrket mycket intressant.

Varför ska man söka sig till Cerberus?
– Du har möjlighet till väldigt snabb utveckling om du vill. Vi jobbar inte efter den traditionella modellen där du efter ett visst antal år kan ta nästa steg i karriären. Här bestämmer du själv din utveckling genom att visa framfötterna, jobba hårt och agera med gott omdöme. I början av karriären förväntas du jobba upp emot 60 timmar i veckan, en uppoffring jag och mina kollegor gärna gjort då vi har fått så otroligt mycket tillbaka – utvecklings­mässigt, ekonomiskt och via andra förmåner. Brinner du för finansbranschen och för att skapa värde för andra människor kommer Cerberus att ge dig väldigt bra avkastning på din passion.