Bli 2014 års supertalang
28 Feb 2014 kl: 00:00

Bli 2014 års supertalang

Är 2014 året då du startar din framtida karriär? Serendipity Innovations listar här sina sju bästa karriärtips till dig som vill bli en supertalang.

I december släppte Veckans Affärer listan över Sveriges främsta supertalanger 2013, på listan finns 101 unga, smarta och drivna Supertalanger som enligt Veckans Affärer kommer att förändra sättet vi tänker på och hur vi gör affärer. Men innan du satsar på att ta plats på listan är det bra att ta reda på vad en talang egentligen är och hur du ser till att bli en själv. Två personer som själva varit med på listan över Sveriges främsta supertalanger är grundarna bakom företagskoncernen Serendipity Innovations, Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh. Så här förklarar de en talang:
– För oss är en talang en orädd person som hela tiden vill ta sig an nya utmaningar. Någon som kan växa in i nya roller och lära sig att behärska dem. En talang förstår tidigt i karriären vikten av att kunna samarbeta och dra nytta av andra människors kunskaper för att nå sitt mål. De viktigaste egenskaperna för en talang är ambition och en aldrig-ge-upp-attytid, säger, Saeid Esmaeilzadeh medgrundare Serendipity Innovations.

Precis som många
andra företag arbetar de gärna med unga, ambitiösa människor.
– Vi märker att unga personer ofta ser möjligheter snarare än hinder vilket bidrar till att dem klarar av uppgifter som andra hade sett som omöjliga, säger Ashkan Pouya.

Nytt år innebär just nya möjligheter på många olika sätt, se till att ta vara på dem och sätt igång det nya året med Serendipity Innovations sju tips på hur du kan bli en supertalang.

1. Älska det du gör
För att komma riktigt långt måste du ha ett nästintill fanatiskt intresse för det du gör. Om du älskar ditt arbete är det lättare att lägga ner det engagemang och de tusentals timmar som krävs för att bli en supertalang.

2. Ta vara på din naivitet
Naivitet ökar sannolikheten för att du ska våga dig på tillsynes ”omöjliga” uppgifter. En betydande del av alla nya produkter och tjänster vi ser på marknaden i dag kommer från människor som inte har haft särskilt mycket erfarenhet från branschen de verkar inom. Ambition, driv och kompetens kan i många fall vara mycket viktigare tillgångar än just erfarenhet.

3. Omge dig med bra människor
En av de viktigaste faktorerna för att nå långt är att arbeta med människor som har kompletterande kompetenser. Omge dig med personer som ger energi och som tror på dig. Ett annat tips är att tidigt börja bygga ditt eget nätverk, skaffa en mentor och träffa människor som har olika specialområden.

4. Ha en tydlig målbild – men var flexibel
Få ner det du vill göra och vad du vill uppnå på ett papper. När du vet vart du vill kan du börja sätta upp delmål och få en tydligare bild över vilka aktiviteter som krävs för att nå dit, men var beredd på att saker kommer att förändras under vägen. I takt med att du får nya insikter kommer du också att få rita om både färdplan och destination. Se alltid till att du alltid har ett högt uppsatt mål att sträva mot.

5. Tänj på dina gränser
Tacka inte nej till saker som känns för svåra, ibland måste du ta dig vatten över huvudet för att skaffa dig nya erfarenheter. Våga komma med idéer inom områden där du inte är expert. Dina tankar kan vara kreativa lösningar som de andra varit för hemmablinda för att se. När du lyckas med att genomföra eller påverka saker du inte trott att du skulle klara av, då är du på rätt väg.

6. Var envis men ödmjuk
Ge aldrig upp och våga tro på dig själv. Men var också mottaglig för feedback. Det är nyttigt att kunna ta ett steg tillbaka och inse att du inte alltid har rätt. Vänd det till något positivt istället för att deppa ihop. Var prestigelös.

7. Ta vara på serendipiteter (slumpen)
Desto mer du förbereder dig desto mer kan du använda dig av den ”tur” som kommer till dig. Var öppen för nya intryck och var inte för snabb på att förkasta andras idéer.