Blev världskänd youtuber – på ett halvår
6 Dec 2017 kl: 00:00

Blev världskänd youtuber – på ett halvår

Raketkarriär var ordet. Hur gick det till?

– Ja, det har gått sjukt snabbt! En anledning är att jag kan väldigt mycket om området. Jag har programmerat sedan jag var nio år och upptäckte bitcoin 2013. Med min bakgrund inom teknik är det enkelt för mig att lära mig nya saker och sedan lära ut till andra. Jag har alltid fått många frågor om kryptovalutor, från programmeringskompisar på KTH till “vanliga” personer och finansmänniskor som inser att deras bransch håller på att förändras.

– Sedan gör jag det varje dag, och det är ett bra Youtube-tips – lägg ut ett klipp varje dag. Inom mitt område händer det så mycket att det alltid finns något att prata om.

På vilket sätt är du bra på att lära ut?

– Min mamma har inspirerat mig – hon har alltid varit noggrann med att upprepa saker. Upprepningar, struktur och en röd tråd tror jag är viktigt.

För den som inte vet – vad är bitcoin?

– En internetvaluta utan en centralbank, företag eller organisation som kontrollerar den. Det är en global valuta som vem som helst kan använda. Det enda som behövs är internetuppkoppling och mobiltelefon eller dator.

”Jag har programmerat sedan jag var nio år.”

Vad är det mest uppstickiga du gjort i år?

– Att lära hundratusentals personer om kryptovalutor, tekniken bakom dem och vad de innebär för världen. Till exempel så kan det liknas vid en banktjänst som alla människor i hela världen kan använda, och avsaknad av banktjänster är en väldigt stor källa till fattigdom i många delar av världen i dag.

Vad har inspirerat dig i år?

– Min “kryptoidol” Andreas Antonopoulus, han har skrivit boken “The Internet of Money” som jag rekommenderar. Den handlar om hur bitcoin kommer att påverka världen i stort. Han tar upp kombinationen mellan teknik, ekonomi och samhällskunskap, något jag tidigare haft väldigt svårt att hitta bra läsning om.

Berätta om planerna för 2018!

– Jag ska fortsätta föreläsa och göra Youtubeklipp, men även skriva en bok om kryptovalutor. Sedan håller jag och min partner Erik Vesterlund på att sätta upp en kryptofond för att göra det enklare och säkrare för människor att investera i kryptovalutor och företag som jobbar inom området.