Björn fixade två drömjobb
18 Mar 2013 kl: 00:00

Björn fixade två drömjobb

”Jag läste systemvetenskap vid ­Linköpings universitet. 2001 tog jag och några kompisar ett sabbatsår och reste runt i världen. Under året insåg vi hur svårt det var att ha koll på vad som hände på universitetet. När vi kom hem bestämde vi oss för att starta en univer­sitetstidning på webben, Blaskan. För skojs skull sökte vi ackreditering till lite olika festivaler och fick då ­fotopass till Hultsfreds­festivalen. Jag åkte dit med en helt vanlig digital­kamera och plåtade. Det blev sådär, men var väldigt kul. Efter examen var arbetsmarknaden ganska dålig. Många av mina kompisar flyttade hem till sina föräldrar, det var inte så lockande. Jag bestämde mig för att hitta på någonting roligt istället, i väntan på bättre tider.

Jag åkte till Thailand och tog itfotografen-170x230.jpgdykcert. På den tiden hade det precis börjat komma någorlunda bra system­kameror till rimliga priser, jag köpte en sådan och började fota alltmer. Sedan flyttade jag vidare till Queenstown i Nya ­Zeeland. Där var det lätt att få bostad men svårt att få jobb. Däremot fanns det ett bra bibliotek där jag började läsa väldigt mycket om fotografering. Jag utbildade mig själv.
När jag kom hem till Sverige igen fick jag jobb som IT-konsult. Samtidigt fortsatte jag att söka ackrediteringar till olika festivaler och åkte bland annat på Popaganda, Hultsfred och Roskilde. I samband med det kom jag i kontakt med foto­agenturen Rockfoto och fick börja göra en del jobb för dem. I den vevan fick Rockfoto uppdraget att bevaka alla spelningar för DN. Plötsligt kunde jag tjäna pengar på mitt fotograferande.

I dag jobbar jag som IT-konsult på en byrå som heter Stretch som främst är inriktad på affärs­system. Parallellt har jag gått en ettårig foto­utbildning på Berghs och har fortsatt att jobba för Rockfoto. Jag gör även en del andra fotouppdrag.
Det krävs lite uppoffringar och planering för att ha två karriärer, men det finns många fördelar. Det bästa är spridningen av människor som du får lära känna. Det ger fler nyanser och dimen­sioner i livet.
Du behöver inte riskera allt du har bara för att följa dina drömmar. Ett bra tips för den som funderar på en ny karriär är att smyga in sitt intresse parallellt med jobbet. Sedan kan man successivt trappa upp det och gradvis göra en övergång till det nya. Då slipper du oroa dig för att bränna alla broar. Jobbet är en så stor del av livet så det gäller att göra någonting roligt.”

Fakta: Björn Bergenheim
Ålder: 35 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Jobbar som IT-konsult och fotograf.

Text: