Björn bytte karriären mot munklivet
15 Okt 2013 kl: 00:00

Björn bytte karriären mot munklivet

Han beskriver det som ett skådespel. Björn Lindeblad hade, endast 26 år gammal, fått jobbet som biträdande ekonomichef för svenska Aga i Spanien. Det var en tidig morgon och han stod framför spegeln, kostymen satt perfekt. Han rättade till slipsen, klistrade på ett stort leende på läpparna, vände tummarna uppåt och sa till sin spegelbild, ’It’s showtime folks!’.

 

Ett år senare låg Björn på sin soffa en söndag när ångesten kom krypande. Skådespelet höll inte längre. Han stod inte ut. En stark inre röst sa till honom att det var dags att ta en ny väg i livet. Det blev början på en lång resa av sökande. Björn sa upp sig och provade sig fram genom en rad tillfälliga jobb, innan han, 30 år gammal, bestämde sig för att bryta helt med det materiella livet. Han gav bort alla sina ägodelar, bokade en enkel flygbiljett och begav sig till ett skogskloster i nordöstra Thailand. Där började den riktiga resan.

 

 

Under 17 års tid levde han ett enkelt och strikt liv i klostret. Varje morgon började klockan tre med meditation innan alla munkar gick ut på en gemensam allmoserunda i gryningen, följt av dagens första och enda måltid. Resterande timmar ägnade Björn åt att meditera, sy, läsa och lära. Enkelt var det inte, det skulle ta många år innan han kunde börja uppskatta vardagen i klostret. Men han var starkt övertygad om att stanna kvar.

 

I dag är Björn 52 år och har efter 17 år som skogsmunk återvänt till Sverige.

– Det som förvånade mig mest när jag kom hem var hur hårt individualiserat allt var. Hur lite ”vi” och hur mycket ”jag” många lever utifrån.

 

Att klara av stressen och tempot i den vardag Björn möttes av hemma i Sverige var bitvis svårt. Men tack vare de erfarenheter han hade med sig från tiden i klostret gick det bra. Nu jobbar han för att dela med sig av sina lärdomar till de som är intresserade och hans föreläsningar har blivit mycket uppskattade, inte minst inom näringslivet.

 

– Ett av mina bästa tips för att hantera dagens stressade samhälle kommer från en grekisk stoiker för 2 000 år sedan, Epiktetos. Han sa, ”det är inte tingen som förskräcker människan, utan människans föreställningar om tingen”. Det är inte omständigheterna och människorna i ditt liv som gör dig stressad, utan dina tankar om omständigheterna och människorna. Du behöver inte byta ut de stressande tankarna, bara upptäck dem och släpp dem! Det är fullt möjligt att springa till bussen utan att ha huvudet fullt av allt som kan gå snett om du inte hinner med den. Lär dig att låta din uppmärksamhet vila i andningen en stund varje dag, ett andetag i taget. En kort semester från intellektet då och då gör underverk i vardagen!

 

Björns vägledande tips:

Vad önskar du att du hade vetat under tiden på Handels, som du vet i dag?

– Ingen annan har koll heller, även om en del är väldigt bra på att se ut som om de har det. Så ifrågasätt hajpen, och följ din egen stjärna. Du är den enda auktoriteten i ditt liv.

 

 

Om du fick välja en lärdom från tiden som munk att dela med dig av, vilken skulle
det vara?

– Då skulle jag dela ett magiskt mantra vi fick av vår medita–tionslärare under en helnatts-meditation: ”Jag kan ha fel. Jag kan ha fel. Jag kan ha fel.” Tro inte på allt du tänker. Möt dina tankar med skepsis och humor. Lär du dig det blir du klokare, lugnare, gladare, mer prestigelös och lekfull. Och någon som andra tycker om att vara med. För då kan du lyssna på riktigt, och blir naturligt ödmjuk.

 

 

Tips!

Lyssna på Björns guidade meditationer på Spotify. Sök på Björn Natthiko Lindeblad.