1 Mar 2008 kl: 00:00

Bibi har makt över Sommar

Artikeln tidigare publicerad i Shortcut #2 2007

”Visst sitter jag på mycket makt som chef för Sommar i P1, eftersom det är ett så populärt och väl inarbetat program. För att vara ärlig så kan Sommar ofta ge en skjuts i karriären, så jag förstår att många vill vara med. Men det är inte jag som ensam väljer ut sommarpratare, utan vi är en jurygrupp som ses regelbundet. Vi i jurygruppen blir verkligen som en liten familj, vi träffas och diskuterar över en bit mat och ett glas vin. Det är högt i tak och vi landar oftast i väldigt kloka beslut.

Varje år får vi in ungefär tusen mejl och telefonsamtal med förslag på namn, både kända och okända. En hel del föreslår sig själva. Jag märker att det droppar in mängder av tips just efter nyår, då har många människor gjort bokslut och funderat över vad de vill göra med sina liv – för många är det en livsdröm att göra just ett sommarprogram.

Sommarpratarna blir vansinnigt glada när de får reda på att de blivit utvalda. En tråkig novemberdag när allting känns grått och trist brukar jag roa mig med att ringa och meddela en sommarpratare – de blir superglada och jag blir också uppåt. Nyligen ringde jag en kvinna som satt i en bil och hon blev så till sig att hon knappt kunde koncentrera sig på körningen.

Vad många inte vet är att det ligger minutiös förberedelse bakom varje program, det är inte så att sommarvärdarna bara går in i studion och börjar prata. Inför varje sommarprogram utser vi en producent som går in väldigt aktivt som radioproffs. Producenten hjälper till med att se vad som fungerar i manuset och vad som behöver strykas ned. Ofta kommer sommarprataren och producenten nära varandra och förblir vänner, eftersom sommarprataren måste öppna sig så mycket.

När Mustafa Can gjorde det berömda sommarprogrammet om sin mamma fick vi extremt mycket respons och alla var överväldigade och berörda. Ett samtal som jag minns speciellt starkt var en kvinna som satt vid sitt köksbord och grät. Hon hade arbetat hela livet med att ta hand om man och barn, utan att få något tillbaka. Hon sa till mig att ”genom det här programmet har jag äntligen förstått att det jag gjort är någonting viktigt”. Sådan respons, när program fått lyssnare att omvärdera sina liv, gör att jag känner: halleluja.”

Text:Alessia Wistén

Foto: Kristofer Hedlund

Artikeln tidigare publicerad i Shortcut #2 2007

 

EXTRA: Nytt för i år (2009) är att du kan spela in ditt eget sommarprogram på SR:s hemsida. Testa själv: http://www.sr.se/cgi-bin/jagsommarpratar/ (spelar du in ett program – maila oss så lägger vi upp en länk till det på sidan)