Bert Karlssons 7 bästa framgångstips
18 Aug 2010 kl: 00:00

Bert Karlssons 7 bästa framgångstips

Enligt Bert Karlsson – mannen bakom allt från Skara Sommarland till Ny demokrati – är en sann entreprenör nyfiken och ser affärsidéer i allt. Något som minst sagt stämmer in på honom själv. Han har startat över 50 olika företag, skrivit böcker om allt från svampplockning till sig själv (Mitt liv som Bert), deltagit i massor av tv-program (nu senast Talang) och försökt sig på både en artist- och en politikerbana. 

I boken Mind Your Own Business  delar han med sig av sina 7 bästa tips för att bli en framgångsrik entreprenör:

1. Våga stå på dig, skillnaden mellan succé och fiasko är väldigt, väldigt liten.
– Se på en idé som Robinson, det höll på att kapsejsa redan efter första programmet. Tack vare att Anna Carrfors Bråkenhielm stod på sig så lyckades det överleva, och därefter blev det en miljardindustri.

2. Tro på dig själv och jobba hårt i motgångar.
– Lägg dig inte ner och dö bara för att det är tufft. Ge aldrig upp, om du vet att du har en bra idé kommer det att vända.

3. Var ekonomisk.
– Brascha inte på hursomhelst, det är viktigt som fan alltså. Var sparsam och hålla nere de fasta kostnaderna.

4. Var nyfiken och ge dig ut i världen för att hitta nya idéer och infallsvinklar.
– Det borde alla skolelever få göra, det finns dåligt med utbildningar som hjälper folk att starta eget. Ung företagsamhet är dock ett bra exempel som fungerar.

5. Du måste få med dig alla andra.
– Jag brukar berätta historien om när högertrafik kom till Sverige. Värmlandstidningen träffade en bonde som fortfarande körde på vänster sida. De frågade om han inte visste att Sverige bytt till högertrafik och han svarade: ”visst vet jag det, men det kommer aldrig att slå häruppe”. Med det vill jag säga att du inte kan åstadkomma något utan att få med människorna omkring dig.

6. Hitta en unik idé och stå aldrig still.
– Den dagen företaget inte utvecklas längre är det kört.

7. Titta på vad andra har gjort som har fungerat. Leta efter möjligheter överallt.
– Se på kineserna och japanerna, de åkte runt hela världen och såg hur andra gjorde. Idag gör de allt bättre själva. Och jag säger bara Birgersson, Zennström och gratistelefonin. Den ene uppfann det och den andre tjänade pengar på det. Det var bara att byta förpackningen.

 

Tipsen kommer från boken Mind Your Own Business där Gustaf Oscarson har låtit 50 av Sveriges mest framgångsrika människor ge sina viktigaste råd inom just sina expertisområden.

Text:  Datum: 2010-08-19