15 Mar 2008 kl: 00:00

Behövs fler danstillstånd?

Hur träffar man en partner i Stockholm? Det borde inte vara några problem eftersom det finns massor av uteställen. Vad händer när man går ut en kväll? Själv tycker jag att det är svårt att gå fram till någon okänd på krogen och börja prata. Skulle jag ändå hamna i slang med någon, är det svårt att fortsätta samtalet eftersom ljudnivån är så hög. Det återstående sättet att mötas är genom dans.

Vad finns det för möjligheter att dansa i Stockholm? Förutom Mälarsalen, som är exklusivt avdelat för dem som motionsdansar, finns det inte så många ställen att välja på. De få dansgolv som finns, till exempel Blue Moon Bar, är outhärdligt trånga och riktar sig främst till människor i 20-årsåldern. Finns då möjligheten att dansa på sin vanliga bar eller sitt normala uteställe? Jag pratade med några vänner om detta. Enligt dem krävs ett så kallat danstillstånd för att spontandansa i baren, vilket man gör i många länder.

Enligt Wikipedia måste en krögare söka danstillstånd hos polisen (2 kap. 4 § ordningslagen). Om krögaren har tillstånd att sälja alkohol blir det sedan lättare för restaurangen att beviljas danstillstånd, som också medger spontan dans på stället. Enligt miljöförvaltningen i Stockholm finns ungefär 1 100 restauranger i Stockholm, varav knappt 100 har danstillstånd.

Nu undrar jag följande:

Varför ska det vara så krångligt att vara spontan på krogen och dansa om man har lust? Svenskar brukar ofta anklagas för att vara stela och hämmade. Lagstiftningen hjälper knappast till i detta fall.

Varför har så få krögare danstillstånd?

Vad tycker du i den här frågan?