Att söka jobb är ett heltidsarbete. Får du inte komma på intervjuer, eller slutar alltid som nummer två i rekryteringsprocesserna är det lätt att tappa motivationen.
– Du ska inte vara ledsen för det, säger Gunilla Brolund, coach på Antenn.
– Förr eller senare så kommer du att lyckas, men det går kanske inte så fort som många tänker sig från början. Det är därför det finns jobbcoacher som kan stötta och hjälpa till med nya infallsvinklar.
Letar du sommarjobb? Vi hjälper dig gärna!
Har du koll på dig själv egentligen?
Coachning handlar däremot inte om att säga åt någon att rycka upp sig, menar hon.
– Du får komma och gnälla och vara frustrerad, det är viktigt att få ut sådant ur systemet, men det viktigaste är att få träffa någon som befinner sig utanför ditt vanliga nätverk och som kan se någonting annat hos dig, och väcka rätt frågeställningar.
Processen inleds med att titta på dels kompetensen, dels vad som motiverar den arbetssökande, en slags självinventering av förmåga och vilja.
– Många tycker att det är tufft och svårt, men det är själva fundamentet till att sedan kunna skriva ditt CV och veta vilka branscher och vilken roll som är lämplig att söka. Du måste identifiera dina egna drivkrafter, vad det är som får dig att brinna och vilja gå till jobbet. Det är i detta som motivationen kommer.
Guide: Så hittar du jobbet via sociala medier.
Blev du dissad? På’t igen bara!
Att få nej från arbetsgivaren är tufft, men det gäller att inte stanna upp utan hela tiden hålla sig i rörelse.
– Motsatsen till motivation är depression, att stå still. Då ger man sig själv varken någon omsorg eller möjlighet att gå vidare i processen. Det är viktigt att du håller dig sysselsatt och du måste fortsätta att söka efter möjligheter i ditt nätverk och hålla dig informerad och uppdaterad inom de branscher du vill jobba inom, och även sysselsatt.
Den stora faran för en person som är utanför arbetsmarknaden är att drabbas av känslan att känna sig inkompetent och betydelselös, menar Gunilla.
– Jobbet är så mycket mer än bara ett sätt att försörja sig. Det handlar om arbetskamrater, utveckling och att få känna meningsfullhet. Det är ett stort samhällsproblem när människor inte blir inkluderade.
Trend: Så kartläggs jobbsökarens drivkrafter.
Hitta nya sammanhang
Därför är det viktigt att hitta sammanhang att ingå i. För många kan en lösning vara att bygga på sin kompetens, till exempel med kurser på universitet, högskolor eller andra typer av utbildningar. Det finns mycket du kan göra! Det viktigaste är att du känner att du är en del av något, och att du konstant rör dig framåt.