22 Jun 2009 kl: 00:00

Behåll motivationen även när du jobbar ensam

Du är herre på täppan i ditt lilla företag och får bestämma allt själv – härligt! Men visst finns det dagar då du känner dig övergiven och längtar efter någon som kan inspirera. Shortcuts entreprenörscoach Charlie Hansson tycker att du som arbetar mycket ensam ska börja med att sätta upp rimliga mål.

– De ska vara långsiktiga och det ska kännas kul, säger han.

 

Ställ dig också frågan varför du håller på med det du gör. Är det bara pengar som driver dig? Charlie Hansson påpekar att energin kommer inifrån och ger sig själv som exempel.

– Jag kryddar mitt entreprenörskap med välgörenhet och det gör mig extra motiverad.

 

En annan viktig del i att hålla motivationen uppe är att ha koll på det praktiska, så att företaget och du själv kan blomstra. Korrekta kalkyler och affärsplaner, koll på bokföring, kvitton och deklaration är en förutsättning för att företaget ska fungera.

 

– Det finns inga genvägar, säger Charlie. Däremot ska du inte fundera över hur svår den byråkratiska biten är, det är överdrivet. Du klarar dig bra bara du är hyfsat strukturerad och kan googla dig till svar på frågor.

 

Lyckas du inte lösa problemen på egen hand måste du våga fråga. Du kan inte vara bäst på allt. Dina kontakter är därför extra viktiga. Gå med i nätverk där du har möjlighet att träffa likasinnade som har erfarenhet av det du går igenom. Som entreprenör måste du ta initiativ och inte vara rädd för att misslyckas. Nästa gång lyckas du.

 

Om du ändå kommer till en punkt där du börjar undra om du verkligen orkar med att jobba själv tycker Charlie Hansson att du ska söka en ny lösning hellre än att lägga ner. Så länge din idé håller vill säga.

– Lyssna på vad du känner, men lägg inte ner bara för att det känns ensamt. Se till att arbetssituationen blir roligare i stället. Hitta en rådgivare, en mentor eller ta in en partner. Men ge inte upp, säger han.