Bästa spel-, musik- och filmtipsen
21 Dec 2012 kl: 00:00

Bästa spel-, musik- och filmtipsen

Allmänbilda dig

Har högen med kurslitteratur växt till sig så att den skymmer sikten? Ta en genväg till samtidsallmänbildningen. Det finns sätt att pumpa in nytt stoff i hjärnan utan att det känns plågsamt. Här är våra bästa nöjestips för dig som vill boosta din allmänbildning under en filt i soffan.

M.I.A – Maya Lyssna i Spotify!
Har du inte koll på det politiska världsläget är ett par genomlyssningar av M.I.A:s senaste skiva ett steg i rätt riktning. Visst är det många konspirationsteorier, och visst är den brittisk-lankesiska sångerskan bitvis rätt onyanserad i sin befria-tredje-världen-kamp, men man måste ju börja någonstans. Dessutom är det här en revolution som garanterat går att dansa till. (MM)

 

Buzz (PS3/PS2/PSP)
Spelserien Buzz har lyckats lyfta frågesportstraditionen rakt in i tv-spelskonsollen. Via mentometerknappar svarar du och dina motståndare på frågor, precis som i shower som Jeopardy eller Vem vet mest? Guidade av den lätt enerverande program-ledaren Buzz och hans yppiga medhjälpare Rose kastas du mellan ämnen som sport, film, musik, djur och natur, historia och allmän kunskap. Och även om du inte svarar rätt på en enda fråga har du lärt dig något nytt efter varje omgång. (MM)
Flyga drake ( Regi: Marc Forster)
Vi får möta två barndomskompisar, Amir och Hassan, som lever i två helt skilda världar – Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare. Efter en oskyldig drakflygarturnering är de två på väg att slitas isär för alltid, i ett oroligt land på väg mot krig. Amir flyr till USA men efter 20 år återvänder han till ett farligt Afghanistan hårt styrt av talibanerna. Filmen handlar om vänskap, svek och lojalitet. Samtidigt finns Afghanistans historia där i bakgrunden, som en allmänbildande inblick och som ett alternativ för den som blivit blasé av nyhetsrapporteringen från kriget. (MS)

 

I sagornas värld

Hur mysig man än tycker att julen är kan det vara härligt att fly ibland. Vi föreslår att flykten går till fablernas värld.

Patrick Wolf – Lycanthropy
När det musikaliska geniet Patrick Wolf, som spelar både fiol, ukulele, och piano, släppte sin debutskiva Lycanthropy för sex år sedan odlade han mer än gärna myten om sig själv som en sagofigur. Med hjälp av sin folkloreinspirerade laptoppop leder han lyssnaren genom berättelser om varulvar, vargpojkar och en hel del könsförvirring. Här finns mörka partier som behandlar sexuella utnyttjanden och flykter över skog och mark, men också en känsla av allt ordnar sig bara vi följer våra drömmar. (MM)
Fable 2 (Xbox 360)
När Fable 2 släpptes för ett par år sedan jämförde spel­­sajten Loading.se:s recensent stämningen i spelet med de klassiska och mycket välkända sagorna av bröderna Grimm. Här påverkas spelvärlden av varje val du gör – lite som i det verkliga livet. Genom att välja mellan att utföra goda eller onda handlingar i byn Albion skapar du själv din karaktär och dess spelframtid, mitt i ett vackert och ibland läskigt landskap fullt av glittrande sjöar och djupa skogar. I höstas släpptes även den hett efterlängtade uppföljaren Fable 3. (MM)
 

Edward Scissorhands (Regi: Tim Burton)
Den amerikanska regissören Tim Burton är kung över sagolika berättelser. På meritlistan finns titlar som Beetlejuice, Big fish, Sweeney Todd, Alice i underlandet och de animerade The Nightmare before christmas och Corpse bride. Min absoluta favorit bland Burtons mästerverk är Edward Scissorhands. En gammal uppfinnare dör innan han hinner skapa händer till sitt livsverk, den supersnälla gothen Edward. I stället för händer har Edward därför saxar, något som krånglar till hans liv ordentligt när han blir inbjuden till samhället. (MM)
 

Smärta och svärta

Passa på att grotta ner dig ordentligt i mörk kultur innan vårens obarmhärtiga solstrålar letar sig in i ditt studentboende.

Nick Cave – Murder ballads  Lyssna i Spotify!
Egentligen skulle man kunna plocka vilken skiva som helst ur den mörksinta gothkungen Nick Caves samling – död och våld är ämnen som ständigt återkommer i hans musik. På temaskivan Murder ballads från 1996 går han hela vägen. Här handlar alla låtar om människor som har ihjäl varandra. Duetterna med Kylie Minogue (Where the wild roses grow) och PJ Harvey (Henry Lee) är ämnet till trots vackra historier om naiv respektive olycklig kärlek som lyser genom mörkret. (MM)
Silent hill 2 (PS2, Xbox, PC)
Trots att James Sunderlands fru dog för tre år sedan får han ett brev från henne, ett brev som ber honom komma till den dimmiga och vackra staden Silent hill. James åker dit i hopp om att få träffa henne igen, men har ingen aning om vad som väntar. Inledningsvis förleds man att tro att det här är ett ganska standardmässigt skräckspel (sprakande radioapparater – check, läskiga zombievarelser – check), men i takt med att historien om James och sökandet efter hans fru utvecklas når den ett berättartekniskt och känslomässigt djup som man väldigt sällan ser i tv-spelsmediet. (MM)

Requiem for a dream (Regi: Darren Aronofsky)
Att droger kan vara ångestframkallande är en underdrift. Det visar den tio år gamla och mycket krititerrosade filmen Requiem for a dream med all önskvärd tydlighet. Vi får möta fyra personer i New York som alla fastnar i ett förtärande missbruk. Heroinberoende Harry drömmer om att tjäna stora pengar, en dröm som raseras av drogerna. Hans mamma är övertygad om att hon hör hemma i tv-rutan, hon måste bara bli lite smalare först, något hon siktar på att fixa med hjälp av lite speed. Allt slutar förstås i en röra som borde fungera som ögonöppnare för vilken drog­romantiker som helst. (MM)