Bästa sommarkurserna för den CSN-beroende
10 Mar 2015 kl: 00:00

Bästa sommarkurserna för den CSN-beroende

Har du inte lyckats landa sommarkneget eller saknar semesterplaner i år? Eller tycker du bara att det är så sjukt roligt att plugga att du vägrar ta en paus bara för att det är varmt och skönt ute? Shortcut har sållat igenom sommarkurserna som erbjuds på landets universitet och högskolor – och valt ut de sju mest intressanta. Blev du sugen nu?

Bemannad rymdfart A

Umeå universitet
Sista ansökningsdag: 16 mars

Har du någon gång tittat upp mot natthimlen och funderat på vad som egentligen finns där ute? Klart du har! Rymden har gäckat oss i alla tider, och i den här kursen får du veta mer om rymdresor ur både historiskt och nutida perspektiv. Vad hindrar oss egentligen från att kolonisera Mars, och när kan en sådan önskedröm bli realitet? Åk upp till Umeå och fascineras av astronautträning, rymddräkter, bemannad rymdverksamhet, bemannade rymdresor till Mars och rymdturism. Kursen inkluderar även en presentation av den svenska rymdverksamheten på plats i Kiruna!

Läs mer om kursen

Dinosauriernas tidsålder

Uppsala universitet
Sista ansökningsdag: 16 mars

En riktig klassiker bland sommarkurserna. Få en introduktion till jordens och livets utveckling, gå på museum och ta del av moderna teorier kring dinosauriernas utdöende. Var det värsta smällen, eller frös stackarna ihjäl? Förutom dinosaurier (ungefär de häftigaste djuren som tassat runt på moder jord) får du även lära dig mer av uppkomsten av andra ryggradsljud under de paleozoiska och mesozoiska epokerna. Det här är något för dig som inte tycker att Jurassic Park svarar på alla frågorna, med andra ord.

Läs mer om kursen

Harry Potter och hans världar

Linnéuniversitetet
Sista ansökningsdag: 15 mars

Wingardium leviosa! Den här distanskursen lär dig allt du törstat efter kring J.K Rowlings författande, hennes magiska värld och de spöviftande karaktärer som befolkar den. Du får dessutom lära dig mer om fantasy som film- och litteraturgenre, och vilka berättarknep och dramaturgier som genomsyrar den. Väger inte riktigt lika tungt som en civilingenjörsexamen i cv:t, men tar igen det i nördkredd och målande kreativitet. En varning utfärdas också – det verkar finnas en hel del kurslitteratur att ta sig igenom.

Läs mer om kursen

Vardagens mysterier förklarade A

Umeå universitet
Sista ansökningsdag: 16 mars

Varför faller smörgåsen med smöret neråt? Varför är det så jäkla trögt att öppna frysen direkt efter att man stängt den? Och varför i allsin dar byter höger och vänster plats i din spegelbild, men inte upp och ner? Det och mycket, mycket mer har du chansen att ta reda på i sommar! Detta är en tvärvetenskaplig kurs som innefattar både fysik och matematik för att förklara naturens lagar. Om det är någon kurs en aspirerande besserwisser måste ha i sin meritförteckning så är det denna. Du kommer till och med att kunna backa upp dina argument! Seriöst, det här låter skitkul.

Läs mer om kursen

Havskajak – ledarskap och riskbedömning

Linnéuniversitetet
Sista ansökningsdag: 16 mars

Spendera sommaren flytandes! Här varvas teoretiska och praktiska moment som ska få dig att sitta säkert i kajaken, oavsett om du är en aspirerande coach eller bara gillar att paddla. Ledarskap, säkerhet, riskhantering och nordiskt friluftsliv ingår i kursen, som dessutom utlovar praktiska moment med spännande övernattningar (med korvgrillning?) i skärgården. Lite som ett allvarligt seglarläger för vuxna – fast med paddlar. Vad mer kan man önska sig?

Läs mer om kursen

Kläder och utseende i japansk kultur

Stockholms universitet
Sista ansökningsdag: 16 mars

Här får du ett kulturhistoriskt perspektiv på visuell kultur – alltså hur kläder och utseende är ett uttryck i det samhälle du lever i. Japan, i det här fallet. Modetrender och samhällsförståelse ur ett öst-västligt perspektiv står på tavlan, och kursen täcker in såväl Heian-perioden som nutid. Samurajer och lolitor, hoppas vi på Shortcut, men för att vara på den säkra sidan kan du följa länken nedan för att ta reda på mer om kursen.

Läs mer om kursen

HBO och det samtida TV-dramat

Linnéuniversitetet
Sista ansökningsdag: 15 mars

Smålänningarna kan verkligen sina sommarkurser! Här får du studera TV-succéer som The Wire och Six Feet Under och andra välproducerade dramer signerat HBO. Estetiska, samhälleliga och ekonomiska perspektiv gås igenom, och kursen undersöker också varför alla älskar HBO:s serier. För det gör de. Om du är okej med att göra lite inlämningsuppgifter mellan maratonsessionerna på HBO Nordic får du inte missa detta.

Läs mer om kursen

Speldesign

Uppsala universitet
Sista ansökningsdag: 16 mars

Nej, du kommer inte att sitta och pilla med nästa Battlefield-spel efter den här kursen, men du får lära dig massor om genrer, marknader och datorspelshistoria. Momentet där du får utveckla en helt egen spelidé utifrån dina nyvunna kunskaper låter nästan för bra för att vara sant – men det är det inte. Laborationer och seminarier är de examinerande momenten, så du behöver inte ens skriva en seg hemtenta.

Läs mer om kursen