15 Jun 2010 kl: 00:00

Bästa bröllopstipsen från experten

Katarina berättade i en Shortcut-artikel förrra året att hennes drömuppdrag var att planera kronprinsessans bröllop. Vi ringde upp henne för att kolla hur hon skulle ha gjort och vad hennes bästa tips till blivande brudpar är.

 

 

Hur hade Victorias och Daniels bröllop sett ut om du hade planerat det?
Förmodligen hade det nog inte skiljt sig så mycket från det nu på lördag. Det är mycket protokoll och regler som måste tas hänsyn till. Jag är övertygad om att kronprinsessan och Daniel har fått igenom sina personliga önskemål och varit delaktiga i planeringen ändå.

 

 

Hur kommer du att spendera bröllopslördagen?
Jag kommer att följa tv-sändningar mestadels. Det är ingen mening att ta sig in i Gamla stan eller runt slottet eftersom det kommer att vara invasion av turister och alla stockholmare, så möjligheten att få se brudparet live är ganska liten. Däremot så kommer jag nog att ta en promenad bara för att ta in stämningen.

 

 

Har du några sista minuten-tips för de som ska gifta sig i sommar?
Försök att planera allt klart några veckor innan så att ni kan njuta av både vädret och de sista dagarna innan bröllopet.

 

Ta gärna hjälp av en bröllopskoordinator under själva dagen, så att både ni och era familjer kan känna sig som gäster och inte behöva stressa in i det sista.

 

Boka gärna in ett spa eller ett trevligt restaurangbesök kvällen innan och umgås med era föräldrar eller bestman och tärnan.

 

Och tänk att allt kommer att gå bra. Oavsett era farhågor, så spelar det ingen roll om det regnar eller om tårtan inte kommer i tid. Det viktigaste är att ni kommer att bli man och hustru och att ni kommer att fira er kärlek med vänner och familj.

Lycka till alla brudpar!

 

 

 

Artikeln med Katarina publicerad i Shortcut nummer 2, 2009:

Katarina Krzyzinska
Ålder: 34 år.
Gör: Bröllopskoordinator. Driver företaget Bröllopsagenterna.
Drömuppdraget: I Sverige vore det kronprinsessans bröllop. Internationellt vore det Donald Trump, om han skulle gifta om sig för fjärde gången. Det vore ett no limits-bröllop där man kunde förverkliga sina vildaste idéer.

 

”Hittills har det aldrig hänt att bruden eller brudgummen inte har dykt upp till vigseln. Har man mig som bröllopskoordinator så ser jag till att man är på plats. Det var faktiskt en ren slump att jag började med det här. Jag satt som gäst på ett bröllop och tänkte på alla fel de hade gjort och insåg att jag hade kunnat ordna det bättre. Min sambo sa bara ’men gör det då’. Nu är det tre år sedan jag startade mitt företag.

Nio av tio av mina uppdrag är helhetsarrangemang. Då är jag med på allt: Jag provsmakar menyn, jag är med och väljer klänning, underkläder och morgongåva, och jag hjälper till med bordsplaceringen. Jag är även med på secret box-fotograferingen, där man tar lättklädda, intima bilder av sig själv till partnern. Planeringen är det absolut viktigaste för ett lyckat bröllop. Brudparet måste kunna slappna av, gästerna känner av om de är svettiga och stressade. Men det spelar ingen roll hur mycket jag planerar om inte toastmastern är bra. Med en dålig toastmaster blir det ingen stämning. Då sitter gästerna bara och undrar hur det ska gå. Ibland är det faktiskt bättre att anlita en utomstående person som toastmaster.

Min roll på själva bröllopet ser väldigt olika ut. Ibland är jag helt bakom kulisserna, andra gånger är jag till och med bjuden som gäst och sitter med vid middagen. Jag har faktiskt blivit god vän med många av mina uppdragsgivare. Man träffas ju mycket under ett års tid och det blir lätt personligt. Det roligaste bröllopet jag har gjort var fullt med spets, fjädrar och röd sammet – temat var Moulin Rouge. Allt var som en saga. Och Dr Alban sjöng Sing Hallelujah tillsammans med en kör på 20 personer! Det var helt fantastiskt.

 

Det händer att vi stöter på problem i planeringen. Alla familjer älskar inte varandra, till exempel. Så är det. Ibland får jag ringa upp några gäster innan bröllopet, kanske en moster som absolut inte går ihop med pappan. Då förklarar jag varför hon inte kan sitta vid honnörsbordet. Det är bättre att ta såna saker i förväg, så att gästen slipper bli överrumplad vid själva middagen.
Visst har det hänt att paret har ändrat sig på vägen, att de har avblåst hela bröllopet. Några har till och med gått skilda vägar. Förberedelserna kan visa hur olika man tänker. Det är en väldigt känsloladdad process.”

 

Berättat för Johanna Alskog