Barnmorskan: ”Får en känsla för livets urkraft”
5 Jul 2017 kl: 00:00

Barnmorskan: ”Får en känsla för livets urkraft”

Sara Corell läste sin utbildning i Lund och bor i dag i Stockholm där hon arbetar som barnmorska på förlossningen på Södersjukhusets kvinnoklinik. När vi intervjuar henne är hon själv mammaledig, och har precis upplevt förlossningsarbetet från den födandes perspektiv.

Hon instämmer i att vissa situationer i vardagen som barnmorska kan vara på liv och död, men understryker att det framför allt är livet som är närvarande.

– Barnmorskeyrket är speciellt på så sätt att vi ju faktiskt arbetar med någonting friskt. Vårt fokus är att hjälpa den födande, friska kvinnan och hennes bebis. Om det uppstår komplikationer övergår ansvaret i stället till läkaren.

”I det sista skedet av varje förlossning är det alltid ett visst adrenalinpåslag.”

Att arbeta på en förlossningsavdelning kan vara stressigt, men Sara upplever det framför allt som en positiv och stimulerande stress.

– Ingen dag är den andra lik och särskilt i det sista skedet av varje förlossning är det alltid ett visst adrenalinpåslag. Det är ett väldigt spännande yrke.

Med erfarenhet kommer dock en grundläggande trygghet, och även om Sara ofta är på helspänn och arbetar hårt, så är hon sällan orolig eller osäker i sin roll.

– I Sverige har vi stora resurser och en enorm kompetens, det är väldigt sällan situationer uppstår som vi inte kan lösa. Det ger en känsla av trygghet och tillförsikt som jag även vill förmedla till patienterna.

När Sara tog beslutet att vidareutbilda sig till barnmorska var hon trött på sina gamla rutiner, att gå ronder och dela ut medicin. Hon har aldrig ångrat sig och stormtrivs både med sitt yrkesval och sina kollegor.

– Lagandan är fantastisk, man stöttar och hjälper varandra. Det är ett lagarbete. Och huvudpersonerna är såklart den födande och hennes bebis.

Sara konstaterar att man aldrig vänjer sig vid magin i att välkomna ett nytt litet liv till jorden – det fortsätter att beröra henne förlossning efter förlossning.

– En födsel är något så stort, man får en känsla för livets urkraft. Och att få hjälpa den födande i hennes arbete är fantastiskt och givande, man känner att man verkligen kan göra skillnad.

För att trivas som barnmorska tycker Sara att det är viktigt att man tycker om att arbeta med människor samt att man är lyhörd och inkännande.

– I det här yrket möter man alla olika sorters människor i ett läge när de är sårbara och behöver stöd. När man föder betyder det stöd och bemötande man får väldigt mycket, det är ett stort och viktigt ansvar.