6 Aug 2008 kl: 00:00

Barnlös – karriär

Hur mycket är en karriär värd utan barn?

Detta är ett ämne som man inte talar så mycket om.

Livet handlar om så mycket och att allt ska hinnas med på kort tid.

Ju högre lön kvinnor har, desto större andel är barnlösa. Bland de kvinnor som tillhör den procent som tjänar mest i Sverige saknar var femte kvinna barn.

För män som nått toppositioner i samhället är situationen den rakt motsatta.

Männen har fler barn ju högre lön de har.

Det visar statistik som SvD låtit Statistiska centralbyrån ta fram över de män och kvinnor som tjänar mest i landet. Studien gäller de som är mellan 45 och 50 år, en ålder då de flesta fått sina barn.

Männen med de högsta inkomsterna har fler barn än genomsnittsmannen, medan kvinnorna som tjänar bäst i landet har färre barn än genomsnittskvinnan.

Av min egna 23 åriga långa arbetslivserfarenhet, så är det uppenbart att barn och karriär är ”ett problem” bara för kvinnor, men inte för män.

Jag var 26 år och jag vet att jag tänkte om jag får barn nu, så mister jag mitt arbete. Och är man mitt i karriären och har sitt drömjobb och invald i flera styrelser och dessutom facklig representant på ett stort företag valde jag karriären. De tjejer som var hemma med barn fick ta de jobb som fanns när de kom tillbaka och löne mässigt kom de efter. För killarna gick det mycket bättre och de klättrade fortare i karriären med att de hade barn och höjde dessutom sin lön.

Visst har det blivit mycket bättre i flera företag men vi har inte kommit så långt som vi tror.

Sanningen är att verkligheten gått åt precis andra hållet de senaste decennierna enligt flera undersökningar.

Idag konkurrerar företagen med varandra precis som idrottsmän och kvinnor konkurrerar med varandra. Det är de företag som låter de bästa bli chefer som blir mer framgångsrika i en internationell konkurrens. Och har man ett toppjobb så måste man välja bort andra saker. Tyvärr, så får många tjejer i karriären välja bort barn.