1 Sep 2010 kl: 00:00

”Bara när man vågar ta risker når man verklig framgång”

Hoppa till:
Alice Teodorescu
Anders Wallner
Anna Kjellgren
Cédric Jirsell
Elisabeth Wikström Shemer

Alice Teodorescu, 26, grundare av nätverket Det finns en plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Min mamma för att hon pekar med hela handen samtidigt som hon är extremt feminin och självsäker. Maria Abrahamsson har jag beundrat sedan tidiga tonåren för hennes vassa penna, snabba repliker och mod att vara obekväm. Det är bara när man vågar ta risker och misslyckas som man når verklig framgång.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att etablera nätverket både som opinionsbildande faktor med relevans i jämställdhetsfrågor, men också som attraktiv damklubb för några av samtidens och framtidens mest intressanta kvinnor.

Vad har du för planer för 2011?
– Att fortsätta etableringen, att starta och driva ett företag som grundar sig i nätverket samt att starta ett mentorskapsprogram som knyter samman riktigt unga begåvade tjejer med ett näringsliv som kommer få det allt tuffare att attrahera de bästa när konkurrensen ökar. Men också att fortsätta påverka opinionen så att samhällsutvecklingen går mot mer politik som river hinder än politik som förändrar utfallet av våra fria val.

Vad är det ”uppstickigaste” du har gjort senaste året?
– Sagt det självklara, det som alla tycker men ingen vågar säga eftersom det uppfattas som politiskt inkorrekt! Jämställdhet har kommit att starkt associeras med vissa givna teorier. Men dessa har lite att göra med människors upplevda verklighet. Min roll har varit att påminna om att vi alla förtjänar att få respekt för våra egna val. Att vi måste ta ansvar själva och därmed också sluta betrakta oss själva, och varandra, som offer. Att jag sagt det iförd dräkt och pumps har sannerligen bidragit till att sätta bilden av något ”nytt”. Alltför få kvinnor vågar ha makt och vara kvinnliga i sin framtoning. Det vill jag ändra på eftersom det inte finns någon motsättning!

Anders Wallner, 27, politisk sekreterare åt Maria Wetterstrand, nyvald ledamot av Stockholms stadsfullmäktige

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Jag inspireras av sociala entreprenörer inom civilsamhället, näringslivet och politiken som vågar göra saker på nya sätt.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Jag blev pappa i mars och att försöka leva upp till det förtroendet på bästa sätt känner jag är min största utmaning. Sedan hade vi dessutom ett valår med en yrkesmässig utmaning att planera Maria Wetterstrands valrörelse för bästa möjliga resultat för oss gröna.

Vad har du för planer för 2011?
– Jag kommer att få nya arbetsuppgifter i vår när Maria slutar som språkrör och funderar just nu på om jag vill fortsätta ett tag till inom partipolitiken eller om det är dags att göra något annat. Dessutom ska jag arbeta politiskt i kommunfullmäktige och ta ännu ett vuxenpoäng genom körkortet.

Vad är det ”uppstickigaste” du har gjort senaste året?
– Det som verkar ha förvånat och inspirerat flest är att jag blivit förälder tillsammans med en vän och dessutom tog föräldraledigt under ett valår. Det sticker fortfarande ut att bilda familjer utanför heteronormen och att, som man, prioritera föräldraskapet framför arbetet.

Anna Kjellgren, 37, logistikchef som startat det hållbara möbelföretaget Strå

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Entreprenörer i stort inspirerar mig. Jag älskar att läsa och höra på entreprenörer om deras resa.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Min största utmaning har varit att hitta leverantörer som klarar mina kvalitetskrav till en rimlig kostnad. Min näst största utmaning är att jag är nybliven mamma (augusti 2010) och försöker vara mammaledig och företagsledare samtidigt vilket inte alltid fungerar smärtfritt.

Vad har du för planer för 2011?
– Jobba vidare som förut i Strå konsult samt öka antalet återförsäljare till Strå.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Svår fråga. Jag tror att det är att jag har gett mig in i möbelbranchen, vilken är ganska konservativ i Sverige, och utmanat med att säga att ”jag ska bygga ett exklusivt Ikea”. Det vill säga, jag vill äga ett bolag som i förlängningen både har fabriker och butiker. Hela kedjan.

Cédric Jirsell, 22, ekonomstudent
som driver ekonomibloggen Zed.nu samt krönikör på Dagensps.se

Vilka personer inspirerar dig och varför? – Serieentreprenören och läraren Kenneth OE sundin. En av mina lärare som ger väldigt bra och konstruktiv feedback samtidigt som han uppmuntrar en att fortsätta. Sven Hagströmer, finansmannen. Förebild för mig då han har gjort något som jag drömmer om. Starta ett investmentbolag och få det att växa till ett av Sveriges största.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Uppstartandet av det egna företaget. Samtidigt som man studerar 175 procent och engagerar sig ideellt måste man hinna med att möta de hinder och problem som uppkommer vid uppstartandet av ett företag, och lära sig allt som krävs av en som egen företagare.

Vad har du för planer för 2011?
– Ta kandidatexamen samt arbeta vidare med mitt företag.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– På endast ett år har jag blivit en av Sveriges största bloggare inom ekonomi samt krönikör på Sveriges näst största affärstidning på internet.

Elisabeth Wikström Shemer, 40, gynekolog som uppfunnit ett instrument för diagnostisering av livmoderhalscancer

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Min internationella familj, där olika traditioner vävs samman till nya och annorlunda synsätt har lärt mig att möta svårigheter med ett nytt förhållningssätt. Åsa Regner, RFSU:s generalsekreterare, för hennes passion och politik för kvinnans rätt att själv bestämma över sin sexualitet och fruktsamhet.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Min största utmaning på det personliga planet är att våga ta plats för mitt kunnande och min kreativitet. På det affärsmässiga planet att lära mig hur man startar och driver ett företag, en helt ny värld för mig.

Vad har du för planer för 2011?
– Jag kommer att utveckla Gynius AB, mitt företag, till ett företag för nytänkande medicinska innovationer. Inom Gynius kommer vi först av allt slutföra produktutvecklingen av Gynocularet till en färdig produkt. Vi ska arbeta för att Gynocularet börjar användas inom kvinnosjukvård, både inom EU och i utvecklingsländer. Men också utveckla begreppet social entreprenörsim inom Gynius. Till exempel genom att medverka till ökad tillgänglighet för sjukvård, och få till sociala förändringar i samhället.

Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?
– Att jag kom tvåa i nationella uppfinnartävlingen Skapa, med Gynocularet. Det var fantastiskt att en uppfinning inom kvinnosjukvård blev utvald av juryn.