10 Jun 2014 kl: 00:00

Banbrytande teknik på Väderstad-verken

Jacob Krantz växte upp i en jordbrukarfamilj utanför Jönköping och hade därför bra koll på Väderstad-Verkens branschledande och innovativa lantbruksmaskiner när han började på Chalmers tekniska högskola. Efter examen var valet av arbetsgivare inte svårt. 

 
Beskriv ditt jobb!
– Jag är en av totalt fem beräkningsingenjörer vilket innebär att jag är specialist på hållfastheten på våra maskiner. När en konstruktör kommer med ett designförslag är det min uppgift att se till att maskinen kommer att hålla. Eftersom vi är ett kvalitetsmärke är det en viktig roll. 
 
Vad var det som lockade dig till Väderstad-Verken?
– Det är ett internationellt företag med 1 000 anställda och många karriärmöjligheter. Samtidigt är det ett familjeföretag vilket ger känslan av ett litet företag. Vi har stort inflytande, korta ledtider och får vara med i alla steg av arbetet. Ena dagen kan jag sitta och räkna på en maskin för att dagen efter se hur de bygger prototypen av det jag har räknat på. 
 
Vad är Väderstad-Verken riktigt bra på?
– Det är ett innovativt företag i en traditionell bransch, samtidigt som vi aldrig tummar på kvalitén. För att förbli världsledande måste vi vara nyskapande och hålla bäst klass, men samtidigt ha konkurrenskraftiga priser. Det gör att vi jobbar mycket med utveckling. Med hjälp av datasimulering beräknar vi exakt hur mycket material som behövs för att våra maskiner ska hålla och ha högst kvalité samtidigt som priserna blir förmånliga.
 
Berätta om ett tillfälle du varit stolt över din egen insats!
– Ända sedan jag började här för tre år sedan har jag jobbat i en projektgrupp som har utvecklat en ny såmaskin, bland annat för majs och solrosor. I samband med lanseringen förra hösten fick jag åka till världens största jordbruksmässa i Tyskland. På plats insåg jag hur uppskattad maskinen var och hur mycket den kommer att underlätta för bönder världen över. Det kändes väldigt roligt och gjorde mig stolt!