Balans i livet med kringisar
25 Nov 2016 kl: 00:00

Balans i livet med kringisar

Dagens studenter och young professionals har ett karriärmål som utklassar alla tänkbara alternativ: att uppnå balans mellan arbete och privatliv. Det visar employer branding-företaget Universums undersökningar, år efter år. För att nå målet och underlätta livspusslet kan en lösning vara så kallade kringisar, alltså anställnings-förmåner där medarbetare får hjälp med allt ”runt om-kring”. Detta har blivit väldigt vanligt i svenskt arbetsliv de senaste åren.

– Konkurrensen om medarbetare ökar och allt fler arbetsgivare inser att deras förmånserbjudande kan vara avgörande för att rekrytera och behålla rätt medarbetare, säger förmånsexperten Charlotte Törnberg.

Charlotte arbetar på Benify som administrerar och utvecklar företags förmåner. I dagsläget har de omkring 800 kundföretag med totalt 800 000 medarbetare anslutna till sin portal.

– Vi ser också att det blir vanligare att medarbetare själva vill förhandla om förmåner. Ibland som ett knep när de inte får den löneökning de önskar, men för vissa personer kan det helt enkelt vara mer värt med exempelvis flexibel arbetstid än tusen kronor extra i månaden, säger Charlotte.

Charlotte Törnberg Benify

Charlotta Törnberg. Foto: Benify.

”Det mest attraktiva är att erbjuda många olika förmåner.”

Den allra vanligaste kringisen är att köpa kort i kollektivtrafiken på ett förmånligt sätt av sin arbetsgivare. Därefter följer hemstädning och matkassar.

– Vi ser också många unika förmåner, till exempel arbetsgivare som erbjuder drejningskurser för att de anställda ska få vara kreativa och göra något roligt tillsammans, berättar Charlotte. Men den största trenden är valfrihet. Det mest attraktiva är att erbjuda många olika förmåner så att det finns något för alla.

I andra europeiska länder ser Benify att valfrihetstrenden har gått ett steg längre. Där börjar det bli vanligt att arbetsgivaren ger medarbetarna en pott som de själva får fördela mellan friskvårdsaktiviteter, hushållstjänster och andra kringisar.

– På några års sikt tror vi att det här kommer att bli större i Sverige också.

Eftersom kringisförmåner är ett relativt nytt fenomen är variationen mellan svenska arbetsgivare ganska liten i dag.

– De flesta arbetsgivare upphandlar färdiga paket för att undvika att göra fel. Men om du har en idé om en förmån kan du definitivt ge förslaget till din chef, många är positivt inställda till kringisar.

Och om arbetsgivaren inte alls erbjuder den här typen av förmåner?

– Då tycker jag också att du ska ta upp det, kanske på lönesamtalet. Det går till exempel att argumentera om att kringisar finns hos väldigt många arbetsgivare i dag, samt att det höjer livskvaliteten och gör att du kan prestera bättre på jobbet.