2 Jun 2009 kl: 00:00

Bakom kulisserna inför EU-valet

 KristoferAndersson Kristoffer Talltorp har bråda dagar just nu som talskrivare och pressekreterare åt miljöpartiets språkrör. Här berättar han om glädjen över att höra sin formuleringar på tv, och ger sitt bästa tips till dig som ska hålla tal. Han håller sig i bakgrunden men tusentals lyssnar på hans ord. Kristoffer Talltorp är talskrivare och pressekreterare åt miljöpartiets språkrör så här berättar han för Johanna Alskog i senaste numret av Shortcut magasin: "När man ser att alla journalister plötsligt börjar skriva samtidigt, då vet man att man har hittat orden som sammanfattar saker och ting. I politikens värld handlar det väldigt mycket om att hitta just de där formuleringarna. Jag är talskrivare och en av tre pressekreterare åt miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Min uppgift är att alltid vara standby och förbereda saker. Det är inte riktigt så att jag sitter och skriver tal hela dagarna. Maria och Peter är väldigt olika att jobba med. De skiljer sig också åt som talare och det måste jag ju anpassa mig efter. Men jag lyssnar mycket på dem och har lärt mig sättet de uttrycker sig på. Marias styrka som talare är att hon inger förtroende. Hon pratar så att folk förstår. När Peter är i riktig form kan det bli lite frälsningsvarning , då är han en bättre talare än Maria. Han är den typen av talare som kan få folk att resa sig upp i bänkarna. Mest skriver jag för Maria. Det brukar gå till så att vi först pratar om en del idéer. Sen gör jag ett utkast till henne som hon i sin tur jobbar vidare med. Peter vill helst skriva själv. Jag agerar bollplank, hjälper till med underlag och enstaka formuleringar. Det som gör mig till en bra talskrivare är flera saker. Jag känner språkrören sedan länge. Sen är jag väldigt bred, det behövs. En politiker måste kunna prata om allt, från hemspråksundervisning till budgetunderskott. Det finns inte så många ämnen som jag tycker är jätteintressanta – i stället tycker jag att nästan allt är intressant. Jag är också bra på att komma ihåg viss information. Jag går alltid och funderar, min mobil är full med anteckningar, formuleringar och saker från böcker som man skulle kunna använda. Jag slappnar inte av med en bok på det sättet som många nog gör. Det här är ett otroligt roligt jobb. Jag får vara med och diskutera politik. Jag lär mig en massa nytt hela tiden. Jag är med och påverkar. Det är också kul att höra formuleringar och tankegångar i tv och i debatter som jag har varit med och arbetat fram. Samtidigt passar det mig ganska bra att vara i bakgrunden. Men det är klart, jag håller gärna tal på bröllop och sådär. Det har jag ingenting emot. Mitt främsta råd till den som ska skriva ett tal är att inte skriva för långt. Det är precis lika vanligt i politiken som på en bröllopsmiddag. Har man fem minuter i riksdagens kammare så pratar man i fem minuter, gärna i fem och en halv minut. Men det är faktiskt inte den som talar längst som vinner."   kristoffertalltorp_talskrivare_459 Text: Johanna Alskog, johanna.alskog@gmail.com