Bad hair day? Glöm det!
10 Aug 2011 kl: 00:00

Bad hair day? Glöm det!

Att håret inte alltid beter sig som man vill känner nog de flesta igen sig i. Ibland är bad hair daystatusen så illa att man bara vill dra en mössa över huvudet och glömma allt vad frisyrer heter. Men tack vare forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm kan problemen snart vara lösta. Tidigare har man mest koncentrerat sig på att forska om hårstråets struktur  och uppbyggnad. Den nya forskningen fokuserar i stället på samspelet mellan hårstråna, berättar Mark Rutland, professor i ytkemi vid KTH.

– Vårt genombrott ligger i att vi har kunnat mäta och förstå de krafter som två hårstån upplever när de möts, antingen i luft eller i vatten. Friktion, adhesion och mer långväga ytkrafter avgör hur håret som helhet beter sig – håller frisyren? Känns den bra? Vi har också visat att håret får en negativ laddning i vatten, och ju mer blekt eller skadat håret är, desto högre blir  laddningen.

Hur kan man använda den här informationen?
– Mätmetoden kommer bland annat att användas för att framställa nya hårprodukter. Den kan också användas vid modellering av hår i animerad film. När en karaktär i Shrek hamnar under vattnet måste håret bete sig på ett trovärdigt sätt. Längd, styvhet och interaktion mellan hårfibrerna – all sådan info måste in.

Varför har ni forskat på det här?
– Framför allt av ren nyfikenhet och för att det är kul med en utmaning som ingen annan har klarat av. Att förstå krafter mellan oorganiska ytor är förhållandevis lätt, men vilka krafter som uppstår mellan bioytor är däremot i stort sett okänd.