Avgjort: Ridning och golf är friskvård
23 Jan 2018 kl: 00:00

Avgjort: Ridning och golf är friskvård

Ridning, golf, utförsåkning, segling och dykning. Alla är de sporter som tidigare inte har ingått i friskvårdsbidraget, det vill säga de skattefria motions- och friskvårdaktiviteter som arbetsgivare kan erbjuda sina medarbetare. Anledningen har varit att de inte klassats som enklare form av motion då de bland annat kräver dyrare utrustning,

Från och med i år gäller dock nya regler. Det står klart efter en dom som Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 12 januari.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Läs även: Sjukaste sakerna vi vill ha friskvårdsbidrag till

Flera idrottsförbund har länge arbetat för en förändring av de över 30 år gamla reglerna för friskvårdsbidrag, och de jublar såklart över beskedet.

Här har Svenska Ridsportförbundet gått igenom mer exakt vad som gäller kring ridning som friskvård – det är till exempel okej att dra av ridhusavgifter, men inte okej att köpa utrustning för friskvårdspengen. Och här har Svenska Golfförbundet gjort en liknande sammanställning över vad som gäller för golfare efter det ”efterlängtade beslutet”.

Skatteverket har även uppdaterat sin lista över godkända friskvårdsförmåner.