Att vara ny på Sweco öppnar dörrar till drömprojekt
1 Jun 2015 kl: 00:00

Att vara ny på Sweco öppnar dörrar till drömprojekt

Tanken att få skapa något som kommer att stå kvar om hundra år var det som lockade Akshay Kara till Sweco. För tre månader sedan fick han jobbet som byggprojektledare och nu kretsar arbetsdagarna kring att lära sig så mycket som möjligt, och att fördjupa sig i sina intressen.

”Här har jag chansen att skapa något som sticker ut”

Täcker hela kretsloppet
Att vara ny på Sweco är en precis lagom stor utmaning, om du frågar Akshay. Under månaderna som har gått sedan han fick jobbet som byggprojektledare har han fått lära sig väldigt mycket, men inte utan rätt sorts stöd att falla tillbaka på.
– Jag är så ny att jobbet för tillfället handlar mycket om att gå bredvid någon och prova på olika delar av verksamheten. Jag får mer och mer ansvar allt eftersom. Eftersom Sweco är så stort har vi många olika typer av uppdrag, och det gör det enkelt att hitta ett med precis rätt ansvarsnivå.

Akshay får uppdrag som täcker hela byggandets kretslopp: Från att göra kostnadsuppskattningar inför ett nytt byggprojekt och hantera anbuden för ett annat, till besiktningar och statusinventeringar på befintliga byggnader. Längre fram skulle han vilja följa ett helt projekt från start till mål.
– Jag är väldigt idrottsintresserad så drömprojektet skulle nog vara en fotbolls- eller hockeyarena. Det eller något annat som verkligen sticker ut, kanske en teaterhall, ett museum eller en skyskrapa. Det var därför jag pluggade byggteknik, för att jag ville bygga något som människor kommer ha glädje av om hundra år.

Dags att bygga
Akshay har varit intresserad av skyskrapor, broar och andra stora infrastrukturprojekt så länge han kan komma ihåg. Möjligheten att få vara med och bygga något så storslaget lockade honom till just Sweco.
– Det här är Sveriges främsta teknikkonsultföretag och här finns så många spännande projekt, vilket gjorde att det kändes helt rätt att söka hit. Som nyexaminerad är det en riktigt bra väg att gå.

Utöver bredden och storleken på byggprojekten är medarbetarnas kompetenser något som talade väl för företaget.
– Vi har specialister inom installation, IT, geoteknik, arkitektur, ja allt du kan tänka dig inom samhällsbyggnad – och alla samarbetar med varandra. Det är ett stort plus när man är ny och vetgirig, inte bara för att man får svar på sina praktiska frågor utan för att man lär sig att se saker från flera olika perspektiv. Dessutom är det en så platt organisation att det är lika lätt att prata med regionchefen som med kollegorna.

Framtidsplaner
Efter bara ett par månader på jobbet känner Akshay att han har en framtid på Sweco.
– Jag kan inte se något skäl att se mig om efter ett annat jobb eller en annan arbetsgivare. Allting har varit precis som jag har önskat de senaste månaderna, dessutom vet jag att jag har stora möjligheter att utvecklas här på Sweco. Jag har haft väldigt höga förväntningar och de uppfylls varje dag.