Att vara frilans kan bli blodigt
24 Jun 2009 kl: 00:00

Att vara frilans kan bli blodigt

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Jag frilansar som skådespelerska inom film, teater och mode. Film är min passion och det som drivit mig framåt genom hela mitt liv. Karaktärer och deras historia är det som fascinerar mig och att förmedla någonting till andra är min intention med en skådespelarkarriär.

Jag är uppväxt på landet bland hästar och öppna landskap och har sedan bott i London, Tyskland och New York i tre år. Viktigast för mig är min relation till min familj och mina vänner och jag tror att en bra karriär bottnar i att man känner sig själv och har något att dela med sig av till andra.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Jag har en utbildning i USA på motsvarigheten till Svenska scenskolan, American Academy of Dramatic arts som ligger i NYC. Jag började skådespela när jag var väldigt ung och var med i egna och andras amatörprojekt från 5 års ålder. På gymnasiet läste jag Estetiska teaterprogrammet och efter det åkte jag till USA för att förverkliga min dröm och få en bra utbildning.

Jag har haft turen att spela med i otroligt många ambitiösa och professionella projekt. Molly i världen var min första huvudroll i en långfilm, Fröken Julie 2005 på Rosenlundsteatern var den första professionella teateruppsättningen jag gjorde i Sverige och prisvinnande kortfilmen ”Scoopet”, långfilmen ”Madness”, dramadokumentären ”Anita” och den fina studentfilmen ”Amygdala” är alla produktioner som har format mig och gett mig möjligheten att berätta en historia för andra som jag tror berör. I tillägg har jag medverkat i ett par stora produktioner som ”Beck-den japanska shungamålningen” som birollen Nettan Nyrén, Madeleine Rhedin i Brittiska Wallander filmen ”Sidetracked”, årets julkalender ”Med Skägget i Brevlådan” samt som statist i ”Hitch-the perfect guide to a date” med Will Smith.

Framöver kommer jag att jobba med Åsa Schwarz, författaren till boken ”Nefilim” som lanseras i augusti med pilotfilmen till hennes långfilm med samma namn, spela en av huvudrollerna i en kortfilm som heter ”I watch you die” producerad av Branbomm och i höst blir det inspelning av en ny tv-serie i en av huvudrollerna.

 

Vad är din karriärdröm?

Min dröm är att få möjligheten att spela en roll som verkligen visar min förmåga som skådespelerska och att filmen blir uppskattad och visad i sådan utsträckning att jag sedan placerat mig på kartan av väletablerade, respekterade skådespelare. En skådespelare som folk vet skapar karaktärer och som ger liv åt historier och situationer som kan fascinera, inspirera och glädja andra. Jag hoppas att jag kan ta de karriärvalen och rollerna som leder till en framtid där jag får jobba heltid som skådespelerska i internationella produktioner…

 

Du frilansar som skådespelerska inom film, tv & reklam. Hur kom du in på den banan?

Att bli skådespelerska var någonting som föddes ur en kombination av de fantastiska produktioner som inspirerade mig när jag var liten. Filmerna som tog mig till fjärran länder och som fick mig att förstå andra bättre. Film kan som ingenting annat skapa empati för en annan människas liv och situation. Eftersom jag alltid fascinerats av människors val och historier ville jag någonstans dela med mig av det jag tyckt mig se och uppleva och transformera det till filmroller. I mitt CV kan man läsa om ett fåtal av de produktioner jag medverkat i. För jag har i tillägg till en utbildning även haft filosofin ”learning by doing”. Vilket i stort sett inneburit att jag under en period sökte och tackade ja till alla produktioner jag kunde hitta. Genom att spela olika typer av karaktärer lär jag mig varje dag nya saker om mig själv och andra och det är någonting som alltid kommer att fascinera mig!

 

Är det svårt att etablera sig i branchen?

Det är helt omöjligt att svara på! För vissa med goda kontakter och med en massa tur skulle jag väl påstå att själva karriärstegen är kortare och för dem (mig inkluderat) som har en dröm och ett mål men inte kontakterna kan det ta längre tid och vara svårare. Det är trots allt inte det som är svårast. Svårast är att du relaterar till och sätter dig in i varje karaktär du gör audition för och att det verkligen blir en djup önskan att få rollen. Både för att du verkligen vill spela den karaktären och för att just det jobbet skulle kunna göra skillnaden för dig mellan oetablerad och etablerad. När du sedan inte får rollen är det tungt ibland. Flera nej kan vara svåra att ta när du vill så mycket. Det, skulle jag säga är svårast. Att fortsätta tro på sig själv och att kunna hålla distansen till sitt arbete.

 

Vilken är din drömroll?

Ett porträtt om en riktig person, historisk eller levande. Helst en person som man inte identifierar sig med till en början men som jag kan få ge liv och dynamik till så att andra kan känna empati och förståelse. Eller åtminstone se en annan sida av en persons liv. Jean Dárc var alltid min absoluta drömroll men en liknande skulle vara otroligt intressant att spela! Men Lucia, Drottning Kristina, kvinnor inom politiken eller en karaktär som är drogmissbrukare, prostituerad eller någonting liknande vore oerhört intressant!

 

Vem skulle du helst vilja skådespela mot?

Clint Eastwood!

 

Du har spelat med i Beck – hur var det?

Hela teamet är oerhört professionella och inspelningen har otroligt fokus så det var väldigt givande. Karaktären jag spelar har dessutom en stor komplexitet som gjorde att jag blev intresserad av henne och tyckte om henne vilket alltid är otroligt roligt när det dessutom är en produktion som ses av många!

 

Om man vill slå in på skådespelarbanan – har du något tips?

Först och främst, var med i några amatörprojekt eller som statist i en större film. Ta reda på att det här verkligen är någonting du brinner för och inte kan leva utan. Få lite skinn på näsan och bygg upp dig själv som person i ditt privatliv. Du måste vara stark för att orka. Sen gäller det att hitta någon typ av utbildning eller kurs där du får tillåtelse att göra bort dig och där du får lite nyttig erfarenhet. (det behöver inte nödvändigtvis vara scenskolan eller en dyr skola utomlands även om det var väldigt givande för mig). Sedan skulle jag verkligen tipsa om att vara med i ett gäng produktioner. Söka till filmskolor, gå med i bra nätverk (som inte kostar för mycket) och vara trevlig och positiv mot dem du möter på vägen. Du vinner aldrig någonting på att ha en dålig attityd…

 

Du jobbar även som frilandsskribent. Hur kom du in på den banan?

Läste massor, älskade att läsa böcker och modetidningar. Började skriva i tredje klass och har sedan alltid fått högsta betyg i svenska. Sen har jag faktiskt bara skrivit och det har gjort att jag fått förfrågningar om allt från artiklar till att skriva för hemsidor och manus för filmer…

 

Vad är ditt bästa tips till någon med skrivarmabitioner?

Att skriva och läsa mycket! Det är disciplinen som avgör om du kommer att kunna avsluta ett projekt du startar upp och det är det du inspireras av som skapar din egen unikhet!

 

Vad är dina bästa tips till någon som är intresserad av att börja frilansa?

Nätet är fantastiskt. Hemsidor för olika företag och länkar till andra företag. Sitt och surfa och ta reda på vad olika företag verkligen jobbar med. Sedan kontaktar du dem du verkligen är intresserad av att jobba med i framtiden och fråga om en praktikplats medan du pluggar. Sedan gäller det att föra bra loggar på vem som är vem. Kontakta inte fel person med din fråga. Det gäller att vara professionell hela vägen. Take my word on it! Misstag straffar stenhårt. Så var noga, trevlig och saklig.

 

Kan du försörja dig på skrivandet/skådespelandet eller har du andra jobb vid sidan av?

Jag driver ett nätverk som heter ”The Roofhangers” tillsammans med andra i branschen. Det är ett bra komplement till mina skådespelar och skribent uppdrag!

 

Vad är det roligaste med dina jobb?

Att ständigt bli utmanad och att få chansen att utvecklas. Det kan vara oerhört läskigt att tacka ja till vissa roller eller uppdrag men när man tror på produktionsbolaget och regissören kan man skapa unika projekt tillsammans och det är fantastiskt att uppleva!

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Oj, det är så många tillfällen! Men någonting väldigt roligt var väl efter att jag och min motspelare Andreas Vaehi hade spelat in slutscenerna i långfilmen ”Madness” och blev skjutsade ned till tåget. Klockan var 5 på morgonen och vi varken orkade eller hann byta om och tvätta av oss. Vi slog oss ned, utmattade och nöjda i vagnen och satt helt tysta. När konduktören kom noterade jag att hon gick med nedsänkt huvud, fokuserad på sina anteckingar. Hon mumlade: ”biljetterna, tack” och tittade upp. Där satt vi blöta, blodiga och med blickar lika döda som vilken pundare som helst. Hon formligen studsade bakåt. Det roligaste var trots allt att hon lika snabbt samlade sig och sa spänt: ”Ni är lite blodiga, det finns papper inne på toaletterna”.

 

Vad är det mest spännande i ditt liv/din karriär just nu?

Det är väldigt roligt att långfilmen ”Madness” har blivit uppköpt av en fransk distributör och presenterades nere på Cannes filmfestival! Dessutom är det väldigt roligt att se vad som händer med vårt nätverk framöver. Jag tror oerhört mycket på the Roofhangers just nu!

 

Hur hittade du till Shortcut?

Det var en vän som tipsade mig om er och tyckte att ni var väldigt bra och intressanta!

 

Här finns Yohannas profil och kontaktinformation.