26 Maj 2008 kl: 00:00

Att tjäna mer tid än man förlorar

Mejlen är ju det första och tydligaste exemplet på hur vi lärt oss att slira mellan smart, snabb och effektiv kommunikation å ena sidan, och högar av onödiga mejl som stjäl vår tid å den andra. Debatten om e-postteknikens förträfflighet eller förbannelse har funnits i över tio år, ja bland vissa entusiaster säkert längre.

Själv har jag alltid varit förespråkare av mejlen som ett förträffligt kommunikationsverktyg, men känner mig också ofta frustrerad av att en alldeles för stor del av mejlkommunikationen inte är effektiv. Värst av allt är när fel konversation går över mejl – alltså det slaget av samtal som bäst görs analogt.

Tidigare har jag haft mitt mejlprogram inställt på att hämta meddelanden ungefär varannan timme. För att inte bli störd när jag sitter vid datorn och jobbar. Härom veckan ville jag ställa in mitt mejlprogram på samma sätt igen, efter en längre tid av mejlmottagande i realtid. Jag hittade inte tillbaka till inställningen – och gav till slut upp. Det fanns en gräns på hur lång tid jag var villig att lägga på att tjäna lite tid.

Min mobiltelefon är ett annat verktyg som jag håller kort för att inte bli en tidstjuv. För en tid sedan hade jag en – som jag tyckte innan jag köpte den – smart multifuktionsapparat som skulle göra mitt liv enkelt och blixtsnabbt. Men egentligen stal den mer tid än den skapade för mig.

Nu har jag sålt mobilen på Blocket, och är extremt sparsam med att försöka lära mig min nya. Jag nöjer mig med att programmera snabbnummer och synkronisera min kalender.

På nätet kommer jag varje vecka i kontakt med nya smarta tjänster som ska göra mitt arbetsliv mer effektivt (för oftast är det jobbrelaterade tjänster jag ser, beror det bara på mig eller är det så generellt på Internet?). Men alldeles för ofta krävs mer av mig i startskedet än jag är beredd att ge. Så de förblir outnyttjade.

Hur gör du för att ut-smarta systemet så att du får ut mer av den tekniska revolutionen än vad du förlorar? Ge gärna dina bästa tips här i kommentarsfältet nedan, eller mejla mig genom att klicka här. Du kan också skriva din egen artikel om hur du gör för att jaga bort tidstjuvarna från ditt liv – klicka bara på ”Skapa relaterad artikel” här till höger.

Vi hörs!