Att överleva en jobbintervju
23 Jun 2009 kl: 00:00

Att överleva en jobbintervju

Arbetsintervjun är något som kan bryta ner de sturskaste bland oss. Som tur är finns det vissa knep man kan ta till för att få intervjun att flyta på. Dessa knep inhämtas lättast genom en panikslagen googling dagen innan man ska dit.

 

Först och främst ska du komma i tid. Detta innebär att du kommer att komma en halvtimme för tidigt och gå runt i cirklar framför arbetsplatsens ingång i tio minuter medan du försöker låtsas att du är upptagen av ett brådskande mobilsamtal. För att öka trovärdigheten kan du addera stressad gestikulering så att eventuella framtida kollegor som råkar passera ser att du är mycket upptagen och bara råkade få ett viktigt samtal just utanför deras jobb.

 

När detta är gjort kan du gå in i entrén. I många fall finns här en disk med en lagom intresserad receptionist. Hon kommer knappt att titta på dig när du mumlar fram ditt ärende, kasta ett getöga på klockan och förklara att det dröjer innan chefen har tid med dig. Det går bra att vänta i soffan så länge, tack så mycket.

 

När du sätter dig på den modernistiska stålrörskonstruktion som kallas soffa kan du pusta ut en aning – du har nu lyckats komma in på arbetsplatsen utan att vända om och springa därifrån i ren skräck. Detta är det första steget mot en lyckad arbetsintervju. Placerad i lämplig höjd nära denna soffa kommer det att finnas ett bord med tidningar som företaget tycker speglar deras område. Har du tur är detta något du kan försjunka i och glömma nervositeten för en stund, har du otur handlar dessa om ryska armeringsjärn från 1970-talet.

 

Där kommer också att finnas en kaffemaskin. I viljan att ge ett avslappnat intryck kan du förledas till att ta dig en kopp. Fall inte för denna frestelse! Precis när du har druckit upp och börjat snegla mot toalettdörren kommer nämligen personen som ska intervjua dig att dyka upp. Tro mig när jag säger att du kommer att genomföra intervjun med mer glans utan två deciliter garvsyrespäckad tjära flytande någonstans i magtrakten.

 

Nu är det dags för handskaket. Handslaget ska vara fast utan att ta i för mycket. Om intervjuaren är särdeles skrämmande kan det hända att varje arbetssökandes fasa – handsvetten – slår till. Ignorera detta och hälsa ändå. Ett vått och smackande handslag är bättre än inget alls. Skyll på att det är varmt ute. Fortsätt sedan att prata om vädret och vips så har ni en avspänd, ideal intervjusituation.

 

Att ha med sig block och penna är också något som brukar rekommenderas. Att med dessa plita ned en snuskig limerick och noggrant illustrera den rekommenderas inte. Tänk också på att hålla en lagom ögonkontakt under hela intervjun. Har du i stället en tendens att stirra stint och märker att intervjuaren börjar vrida på sig kan du alternera mellan att se på ögonregionen och munnen. Men inte för snabbt!

 

Lyckas du genomlida denna pärs enligt konstens alla regler och dessutom skickar det obligatoriska mejlet efter intervjun där du tackar för samtalet (det är här mycket viktigt

att du oförtrutet försöker intala arbetsgivaren att det absolut inte var en intervju för

att utvärdera din duglighet, utan ett trevligt och familjärt samtal) kan det hända att du får jobbet – grattis till din framtida karriär! Men pusta inte ut ännu. Du måste fortfarande lära dig fika­­rummets dunkla ritualer, matsalens outgrundliga köregler och vem som egentligen har första tjing på kaffebrödet.

 

Text: Jessica Sandqvist, som när hon inte skriver betraktelser jobbar som webbredaktör.

 

Jessicas sommartips:

1. Ut i naturen

Det här är picknickens årstid! Locka bort dina vänner från tv-soffa och tentaplugg med en filt, snygga trekantsmackor och lite bubbel. Slå er ner i gröngräset och konversera belevat tills solen går ner.

2. Bjud in till middag

Om en kvällspicknick fortfarande känns lite kyligt så varför inte starta en tradition med söndagsmiddagar? Det behöver inte bli så avancerat, dra ihop lite folk en sen söndags­eftermiddag och laga mat tillsammans.

3. Bli en livsnjutare

Njut av att vintern är så långt borta som den bara kan vara… Nu väntar i alla fall några månader av sommar, och även om du måste jobba ska du se till att ta dig tid för lite bad och en och annan glass.

 

Läs fler krönikor:

“På rygg med benen i vädret”

En lista avslöjar sanningen

Min veckas ögonblick av lycka

Annika Sörenstam på månen

Vår värld kommer aldrig bli sig lik igen