17 Jun 2008 kl: 00:00

Att omvandla stress till lugn – Think outside the box

Hur vore det att kunna hantera varje stressig situation lugnt med normal puls eller kanske något över det normala? För, det hjälper ju faktiskt inte att stressa upp sig själv helt och hållet. Studier har dock visat att en liten grad av stress leder till ökad effektivitet och mer precision i det man gör. Så, hur bibehåller man då denna magiska ”en liten grad av stress”?

Vid stressade situationer (och faktiskt även många andra situationer) är det väldigt viktigt att ”Think outside the box”. Boxen? Jo det är ditt egna huvud i det här fallet.

När jag märker att min puls börjar öka, situationen börjar bli ganska obehaglig och deadline närmar sig med stormsteg, eller att kunderna strömmar in i affären och alla vill ha hjälp samtidigt, eller när ett problem uppstått som jag inte verkar ha svaret till, eller när jag sitter fast i trafiken fastän jag måste befinna mig på det där mötet om dryga 5 minuter…

Då är det väldigt bra att ”Think outside the box”. Om ni inte har förmågan idag så kan ni enkelt träna er till det. Det jag gör är att jag låtsas att jag sitter/står bredvid mig själv och ser på hela situationen som en annan person. Om ni var den här andra personen som såg på den stressade personen, skulle ni då hetsa personen ännu mer (även om tanken är lockande – haha!) eller försöka ge denne ett lugn? Ge denne ett lugn såklart. Så varför ska ni då själva hetsa upp er själva? Kalla mig schizofren, men det hjälper faktiskt! Jag säger åt mig själv: lugn Shima, ingenting blir bättre av att freaka ur nu och situationen är delvis utanför din kontroll just nu, så gör nu det bästa av den, en sak i taget, fokusera!

Prova säga det där till dig själv när du är pressad och stressad med bestämd ton, så ska du se att du börjar tänka klarare och finner en ganska bra väg ut ur situationen. Det kan vara lite svårt i början, att bryta sitt galna stressmönster men det ger sig med tiden, jag lovar! Vill du, så går det att tämja dina stressnivåer. Sedan, kan du vara stolt över dig själv som klarade av situationen utan att trampa på andra eller stressa upp andra människor i onödan.

För stress smittar, och så gör även lugn.

Vilket vill du smitta din omgivning med?

Hitta mer på: http://roadtosuccess.blogg.se