”Att ha ett bollplank är ovärderligt!”
30 Okt 2013 kl: 00:00

”Att ha ett bollplank är ovärderligt!”

Ska jag sitta här i resten av mitt liv? Den frågan ställde sig Susanne Aarup för några år sedan. Susanne, som kommer från Danmark, är civil­ekonom i grunden och har en lång karriär bakom sig inom design och möbler. När hon träffade en svensk man flyttade hon till Sverige och började jobba som produktchef på ett ­telekomföretag. Plötsligt en dag kunde hon inte se sig själv sitta på ett stort bolag resten av livet.

– Jag fick en stark känsla av att jag var tvungen att prova att förverkliga någonting för mig själv.

 

 

Tillsammans med sin man som är snickare kom hon på affärsidén Add a Room – smarta minihus som kan kopplas ihop och växa vid behov, som pusselbitar. Tillsammans började de utveckla idén och det dröjde inte länge innan konceptet syntes i designmagasin och inredningstidningar världen över.

– Allting gick jättesnabbt och folk från alla världens hörn hörde av sig och var intresserade av vårt koncept. Snart gick all min tid åt till att svara på frågor, istället för att bygga upp företaget.

 

Susanne kände snart att hon var ute på djupt vatten och inte alls bekväm med att ha tagit det stora steget att starta eget. Hon kände att hon behövde hjälp och genom Almi företags­partners mentorsprogram fick hon entreprenören och riskkapitalisten Dennis Widmark som mentor.

– När jag var i början av min karriär hade jag en erfaren person i min närhet som gav goda råd och hjälpte mig på vägen, så när jag fick förfrågan från Almi om att vara mentor kändes det rätt. Jag ville i min tur gärna ge tillbaka av min tid och kunskap.

 

En viktig del för Susanne var att lära sig att prioritera och fokusera på rätt saker, och att få in investerare i bolaget.

– Vi började med att prata om hur företagsidén kunde bli lättförståelig och hur alla idéer kunde trattas ned till en tydlig affärsplan, berättar Dennis.

En gång i månaden träffades de för att diskutera tankar och funderingar.

– Vi bestämde oss för att fokusera på den svenska och danska marknaden och frågor om distribution och tillverkning började snart klarna. Det var ovärderligt att ha en erfaren person som Dennis som bollplank.

 

I dag har de avslutat mentorsrelationen och Susanne och hennes man har kommit igång med försäljningen.

– Nu skriker kunderna efter det här, det känns helt fantastiskt. Man ska inte underskatta vikten av att få hjälp från andra. Att ha ett bollplank är ovärderligt!

 

Läs mer:

”Tveka inte på att skaffa en mentor”

Så utvecklas du med en mentor – 6 tips

Så skaffar du en mentor – 10 tips

 

 

SUSANNE AARUP

GÖR: grundare av Add a Room.

BÄSTA ADEPTTIPS: Skriv en presentation om dig själv och vad du vill ha hjälp med.

 

OLLE STEINER

GÖR: Etreprenör och riskkapitalist. Bästa mentorstips:

BÄSTA MENTORSTIPS: Ta dig tid och jobba med mentorn, annars leder det ingen vart. Var öppen och lyssna på feedback.