Att bygga barnbarnens värld på Sweco
1 Jun 2015 kl: 00:00

Att bygga barnbarnens värld på Sweco

Som projektledare på Sweco har Ida Rennemark världen vid sina fötter. Den breda projektledarrollen innebär att hon kan driva en mängd olika projektfaser – förstudie, planering, genomförande och så vidare – inom projekt som kretsar kring infrastruktur, bygg eller fastig­heter. Det är den friheten och variationen som får henne att stanna på Sweco.

”Sweco har gång på gång låtit mig förverkliga mina idéer”

Rakt på roslagsbanan
Ida kom till Sweco direkt efter sin examen 2008. Hon lockades av tanken att arbeta för ett framgångsrikt svenskt varumärke och få se sitt eget arbete ta fysisk form i världens samhällen och städer.
– Vi bygger framtiden här. Det tycker jag är häftigt, särskilt när det finns ett fokus på hållbarhet. Våra arkitekter sitter och skissar på framtidsvisioner och våra medarbetare hittar ett sätt att göra de planerna till verklighet. Jag får verkligen bidra till mina barns och barnbarns mer hållbara samhälle.

Ett av Idas starkaste minnen av detta är hennes första uppdrag på Sweco, ett som hon påbörjade under sin allra första vecka som nyexaminerad ingenjör.
– När jag började här sattes jag direkt på ett projekt på Roslagsbanan. Vi skulle öka kapaciteten och jag var upphandlingsstöd för SL. Det var egentligen en pytteliten del av projektet men det hindrade inte mig från att känna att jag bidrog till kollektivtrafikens expansion.

Internationell gruppchef
Sju år senare blir Ida fortfarande inspirerad och utmanad av sitt jobb på Sweco. I dag är hon gruppchef för en internationell grupp projektledare och känner att hon har en stor frihet i sitt jobb.
– Sweco har gång på gång låtit mig förverkliga mina idéer, så länge jag håller lönsamheten förstås. Och hos en sådan stor arbetsgivare som Sweco är det fritt att utvecklas i olika riktningar. Jag har gått kurser och lärt mig om ledarskap eftersom det har passat mig – men skulle jag vilja gå en annan riktning inom företaget skulle det också uppmuntras.

En annan sak som får henne att stanna är företagskulturen; på Sweco är det högt i tak.
– Det är verkligen en fin stämning här. Prestigelösheten genomsyrar hela bolaget upp till ledningen. Möter jag vår Sverige-vd i hissen så pratar jag med henne, jag stirrar inte in i väggen. Jag gillar det, känslan av att man alltid kan prata med alla.

Driver många projekt
Ida har precis slutfört ett projekt på den svensk-norska ambassaden i Angola. Projektet tog ett och ett halvt år och hon har varit på plats varannan månad. Samtidigt arbetar hon med bygget av en damm i Turkiet och är biträdande projektledare i Kuwait, där Sweco ska renovera ett vattentorn som de utformade för 50 år sedan.
– Man bollar ofta ett par projekt som projektledare här och det passar mig perfekt. Tillsammans med variationen i projekten gör det att jag aldrig blir uttråkad. Tvärtom är det ett superspännande jobb. Jag får se hur svensk ingenjörskonst uppskattas – och utvecklas – världen över.