29 Sep 2009 kl: 00:00

Ät rätt på mötet

Konferenser och långa möten handlar ofta om framtid, problemlösning och prestation. Därför är det konstigt att så mycket av det som serveras gör allt för att sabotera förutsättningarna: Kakfat, godisskålar, lunchbufféer och smarriga wienerbröd till kaffet?… Det är inte näring för hjärnor som ska prestera på topp, hur gott det än är.

Ett blodsocker som skjuter i höjden av sötsaker gör dig pigg för stunden, men en dryg timme senare dalar det igen. Då brukar diskussionerna börja halta och problemen kännas svårlösta. Kroppen gör allt den kan för att få upp blodsockret igen genom att utsöndra hormoner, bland annat sådana som signalerar kamp och flykt. Hur lämpligt är det på en krävande konferens där skarpa hjärnor behövs?

Man behöver inte avstå från fikabrödet, men genom att planera dagens mellanmål kan du maximera mötesdagen eller konferensen.

Här är några enkla knep:

Den heliga frukosten

Grunda ordentligt och håll på så sätt blodsockret stabilt hela dagen, till exempel med yoghurt och grov müsli eller gröt med nötter och bär. Lägg gärna till ett kokt ägg eller lite omelett till det.

Protein är viktigt för att du ska hålla dig mätt ända fram till lunch och stå emot förmiddagskakorna!

Förmiddagsfika

Än återstår många timmars konfererande och du behöver all energi du kan få. Be anläggningen servera en god smoothie med bär eller läckert uppskuren frukt. Eller ladda med egna nötter och frukt i väskan. Glöm bullar och kakor!

Drick vatten

Var försiktig med juicer och söta drycker. De får blodsockret att skjuta i höjden och därefter dala – och då kommer tröttheten som ett brev på posten. Välj vatten, med eller utan bubblor.

Lunch för återhämtning

Pasta, stabbiga gratänger, svårsmälta biffar och vitt bröd ratas till förmån för grönsaker, baljväxter, kyckling och fisk. Välj lätt mat som lämpar sig för en dag med mycket stillasittande. Avsluta gärna med lite frukt och frisk luft.

Guldkanten kommer!

Konferenser ska givetvis ha guldkant, men spara sötsakerna till eftermiddagen! Då gör det mindre om blodsockret får sig en tur i berg- och dalbanan, dagen är ändå snart över.

Överlevnadskit för ett mötesmaraton

Nötter. Mättar länge och smakar gott. Mandel, cashew, valnötter, pekan?…

Torkad frukt. Hjälper ett blodsocker som har störtdykt, utan att chocka kroppen.

Mörk choklad. Uppiggande och ger en förnuftig skjuts åt ett lågt blodsocker.

Juice. Krishjälp till blodsockret som kraschlandat, men betydligt bättre för kroppen än läsk eller saft.