Åsiktspanelen om höstens trender
27 Okt 2013 kl: 00:00

Åsiktspanelen om höstens trender

Sara Kinberg

Reporter på PP3 i P3 som är allt annat än mellanmjölk. Har studerat ekonomi, teknik, juridik, språk, journalistik, medieproduktion och filosofi.

 

Vilket land skulle du helst vilja jobba i, om inte i Sverige, och varför?

– Älskar Argentina, men deras Italien-byråkrati är alldeles för kaozig. Så, med drömmar om feta cash skulle jag norpa Lettermans jobb i USA, sen bli helt deppig av all framgång och avsluta livet med en förgiftad dirty martini.

 

Hur gör du för att tackla mörkret i höst?

– Bunkrar upp med rosa tv-serier och filmer helt utan motstånd. SATC-boxen, romantiska komedier och collegefilmer. Sover med nattlampa givetvis.

 

I förra numret skrev vi om mentorskap. Vem skulle du vilja ha som mentor?

– Astrid Lindgren, om hon hade varit i livet. Då mest för att jag skulle kunna ligga på en matta och lyssna på historier.

 

En ny rapport visar att 9 av 10 stör sig på sina kollegors beteende på jobbet. Vad störs du mest av i ditt jobb?

– Mig själv, när jag trasslar in mig i tusentals artighetsfraser, följdfrågor och formuleringar, FAST jag bara vill komma till poängen. SLUTA PRATA SARA.

 

 

Daniel Daboczy

Vd och grundare av crowdfunding-företaget FundedByMe som hjälper kreativa individer och entreprenörer att hitta finansiering.

 

Vilket land skulle du helst vilja jobba i, om inte i Sverige, och varför?

– Jag har rest enormt mycket den senaste tiden i och med vår expansion och Spanien har blivit en stor favorit. Utöver maten och klimatet är det ett land i kris som jag tror att vi kan hjälpa med FundedByMe.

 

Hur gör du för att tackla mörkret i höst?

– Det är tiden från nyårsafton till första maj som är tuff för mig. När slasket är vardag och mörkret är stadigt. Jag tacklar det med hjälp av min familj, resor, mycket jobb och läsning. I vår ska vi nog köpa en valp också som kan förgylla tillvaron.

 

I förra numret skrev vi om mentorskap. Vem skulle du vilja ha som mentor?

– Mark Zuckerberg. Han tog en idé till den breda massan och förändrar världen. Han hanterar kritik, tusentals anställda och en produkt som alla vill investera i utan att det är dundertydligt vad affärsmodellen är.

 

En ny rapport visar att 9 av 10 stör sig på sina kollegors beteende på jobbet. Vad störs du mest av i ditt jobb?

– Man lyckas bara om man vågar ifrågasätta allt man gör. De som är bekväma med status quo eller är rädda för förändring blir ofta stoppblock. Som tur är jobbar jag just nu med modiga och nyfikna personer. Det är sådana som gör riktig förändring!

 

 

Marlena Batist

Entreprenör och föreläsare känd för sajterna 100LAX, Startitup och Strangelogic, samt boken Så här kan du också starta företag.

 

Vilket land skulle du helst vilja jobba i, om inte i Sverige, och varför?

– Som laptopentreprenör är mitt kontor där jag har datorn. Jag jobbar därifrån det passar mig för tillfället, om det nu är Asien, Sverige eller en annan plats. Jag har dock en förkärlek till länder med varmare klimat och wifi-fik vid paradisstränder.

 

Hur gör du för att tackla mörkret i höst?

– Jag gillar hösten och försöker utnyttja den fullt ut. Varje årstid har något unikt över sig så jag passar på att njuta av den istället för att längta till något som ligger i framtiden.

 

I förra numret skrev vi om mentorskap. Vem skulle du vilja ha som mentor?

– Jag är noga med vem jag tar råd från. Jag samlar input från många men tar bara råd från de som uppnått resultat jag själv vill nå inom ett visst område. Vi frågar inte läkare hur man flyger, vi frågar piloterna. På samma sätt resonerar  jag med mentorer,  jag går direkt till experterna.

 

En ny rapport visar att 9 av 10 stör sig på sina kollegors beteende på jobbet. Vad störs du mest av i ditt jobb?

– Jag blir irriterad när folk säger åt mig hur jag ska göra en sak. Jag tror på resultatet, vägen dit får var och en välja själv. Som egenföretagare är jag lyckligtvis rätt förskonad från sånt.

 

 

Navid Modiri

Artist och entreprenör. Hjärnan bakom bloggen 365 saker du borde göra och projekt som Sharea och Magiskt skrivande. Utnämnd till Årets kommunikatör 2011.

 

Vilket land skulle du helst vilja jobba i, om inte i Sverige, och varför?

– Jag skulle plantera mina flexibla rötter i den indiska myllan. Indierna är svenskarnas diametrala motsats, när vi köar tar de för sig, när vi planerar sommaren i molnsynkade Googlescheman yogar de på betonggolv, när vi tycker att man är sen vid 15 minuters osynk kan de vänta en halv dag på tåget.

 

Hur gör du för att tackla mörkret i höst?

– Sommaren är mörkare än vintern för mig. Jag går runt i flip-flops och undrar vad jag ska göra och vem jag kan hjälpa. Mörkret utanför triggar ljuset på insidan. Så bring it.

 

I förra numret skrev vi om mentorskap. Vem skulle du vilja ha som mentor?

– En av mina största förebilder heter Brené Brown och forskar om skam. Hon är född i Texas, är småbarnsmorsa och bland de mest inspirerande föreläsare jag mött. Hennes Ted Talk om sårbarhet var oerhört gripande. Det vore en ära att ha en sådan modig människa som mentor.

 

En ny rapport visar att 9 av 10 stör sig på sina kollegors beteende på jobbet. Vad störs du mest av i ditt jobb?

– Eftersom jag är min närmsta kollega kan jag störa mig en del på mina egna beteenden. Som att jag ibland har svårt att fokusera och har en tendens att överjobba och göra det lite för svårt för mig själv än det behöver vara.