”Asien är en spännande marknad”
11 Feb 2012 kl: 00:00

”Asien är en spännande marknad”

I juni förra året åkte Elin Härén till Kina för att göra research på marknaden i ett praktikuppdrag åt Accumulate. Tanken var att hon skulle stanna över sommaren. Men sommar blev höst och höst blev vår. Tack vare hennes lyckade affärsplan kunde Accumulate starta ett holdingbolag i Hongkong och ett säljkontor i Peking. Det ledde henne till jobbet som affärsutvecklare.

Vad gör du på jobbet egentligen?
– Jag jobbar nära vd:n och fungerar lite som en länk mellan bolaget i Sverige och vår verksamhet här i Kina. Vi har en teknik som möjliggör autentisering via mobiltelefonen. Den tekniken kan användas av till exempel banker vid lansering av mobila betalningstjänster. Min uppgift är att inventera kunder och samarbetspartners, samt skapa strategier för hur vi kan ta oss in på marknaden. Jag sköter även vårt controller-arbete och ser till att vi håller oss inom budgetramarna.

Hur är det att bo i Kina?
– Att jobba i en helt ny kultur är en stor utmaning, men en rolig sådan. Asien är en ny och spännande marknad på uppgång, med mycket som händer just nu.

Kan du kinesiska?
– Inte än, men jag tar lektioner vid sidan av jobbet. De jag jobbar med kan engelska bra, så hittills har det inte varit några problem.

Vad tjänar du i månaden?
– Jag är nöjd. Just nu tjänar jag lite under snittlönen för en nyutexaminerad handelsstudent som ligger på runt 32 000 kronor. Eftersom jag bor utomlands har jag lite extra förmåner.

Vad är bäst med jobbet?
– Jag har varierade arbetsuppgifter och stor frihet att lägga upp min tid som jag själv vill. Mina kollegor här är i ungefär samma ålder som jag, vilket är kul. Ibland kan det förstås vara lite ensamt, då resten av företaget sitter i Sverige, men samtidigt är det ett roligt ansvar.

Hur är din chef?
– Toppen. Vi har en jättebra relation. I våras längtade jag hem och berättade det för min chef. Då fick jag åka tillbaka till Sverige och jobba där i sex veckor. Det tror jag är få förunnat.

Hur ser framtiden ut?

– Här finns massor av möjligheter och stor framåtanda inom affärslivet. Jag vill nog inte bo här för alltid, men jag tänker definitivt ta vara på tiden här så mycket som möjligt.