Åsa slår ett slag för stickad metall
25 Nov 2014 kl: 00:00

Åsa slår ett slag för stickad metall

I kväll är det dags för final i Forskar Grand Prix. Nio forskare ska tävla i att charma publiken när de förklarar sina – ibland svårbegripliga – projekt och verksamhetsområden. Kvinnolägret är tunt representerat och utgörs av Åsa Lundevall, forskare på Swerea IVF. Hon ska berätta om fördelarna med att formsticka produkter i metall i stället för att använda plåt. På

När Shortcut når Åsa har hon precis gjort sig hemmastadd i ett av huvudstadens hotell.

Hur känns det? Nervös?
– Ja, det är nog lite pirrigt. Och roligt! Jag älskar det jag håller på med, och är ivrig att lyfta fram fördelarna med min forskning.

Som handlar om…stickad metall? Förklara dig!
– Mitt arbete handlar om att ta fram tåliga lättviktsprodukter med hjälp av stickad metall. Det är ett miljövänligare och mer anpassningsbart alternativ till plåt som används i stor utsträckning i dag. Det kan röra sig om allt från lampor och möbler till lättviktskomponenter i olika maskiner.

Och hur tänkte du charma publiken med detta?
– Jag kommer att berätta om fördelarna med tekniken och alla vackra saker man kan skapa med hjälp av den. Tänk dig till exempel en stol med en stomme som är måttstickad efter just din rygg och rumpa. En sådan skulle många behöva. Men man kan även använda sig av stickad metall för att skapa otroligt vackra saker – det är inte bara praktiska fördelar det handlar om. Kanske visar jag några prototyper och gör publiken delaktig genom att ställa frågor till dem.

Är det svårt att förklara forskning för ”vanliga” tjommar som jag?
– Det handlar sällan om att folk är för oinsatta eller dumma för att orka förstå forskning. Snarare är det vi forskare som pratar på fel sätt. Genom våra tabeller och diagram, avsett för någon med en helt annan kunskap. Vi måste bli bättre på att anpassa och få ut vår kommunikation.