Vad är Almedalsveckan och varför ska man åka dit?
2 Jul 2019 kl: 00:00

Vad är Almedalsveckan och varför ska man åka dit?

Evenemanget har funnits i mer än 50 år och välkomnar alla som vill vara med och diskutera aktuella ämnen, vare sig du är politiskt aktiv eller inte.

Det går få förbi att Almedalsveckan är i full gång på Gotland. I princip all media inklusive en och annan influencer finns på plats och rapporterar dagligen i sina kanaler om vad som pågår. Varför Almedalsveckan finns och vad man ska göra där känner dock inte lika många till. Tack vare att Olof Palme under flera år i slutet av 1960-talet höll tal i Almedalen infinner sig Politikerveckan just i Visby. År 1991 var första året som alla partier medverkade, men det var inte förrän vid 2000-talet som man kunde se ett explosionsartat intresse i evenemanget.

Runt milleniumskiftet kunde man även börja se stor internationell uppmärksamhet, mycket på grund av att Almedalsveckan erbjöd en unik mötesplats för politiker, företag och allmänheten – något man inte tidigare hade upplevt på någon annan plats i världen. Inte minst kunde man se att detta var ett sätt för både politiker och besökare att kunna påverka, och få uppmärksamhet i media.

Förra året fanns det runt 4000 evenemang att delta i under Almedalsveckan, men allt handlar inte inte om politiska tal eller allvarliga debatter. Vill du göra ett avbrott kan du till exempel bege dig till Kallis den 3 juli. Här väntar DJ-battles och semifinal i fotbolls-VM på storbildsskärm, något som anordnas av tidningen Dagens Media.

Vem får delta?

Alla är välkomna, och majoriteten av evenemangen är öppna och kostnadsfria.

Varför ska man åka?

Här finns möjlighet att vara mitt i händelsernas centrum, träffa nya människor och ta del av intressanta föreläsningar inom politik.

Vilka är där?


Politiker, statliga myndigheter, kommuner och landsting, ideella organisationer, miljöaktivister, ungdomsförbund, entreprenörer, företagstoppar, politiskt intresserade och nyfikna besökare.


Partiernas schema:

30 juni: Miljöpartiet
1 juli: Moderaterna
2 juli: Vänsterpartiet
3 juli: Liberalerna
4 juli: Centerpartiet
5 juli: Socialdemokraterna
6 juli: Kristdemokraterna
7 juli: Sverigedemokraterna

av: Linn Wiklund Wandrup