14 Maj 2008 kl: 00:00

Tredje lektionen i CV-Skolan – Första intrycket betyder allt

Under ett av mina många möten med rekryterare visade jag ett cv vi hade gjort. När hon plockade upp det och utan att läsa det sa: ”Henne skulle jag vilja anställa” förstod jag att vi hade lyckats. Vi hade skapat ett cv som gav ett riktigt bra första intryck. Idag tar jag upp orsaken till varför det första intrycket är så viktigt och hur du kan jobba med det intryck ditt cv ger.

 

 

Ditt cv talar

Jag vill att våra cv ska säga något om ägaren utan att man läser texten. Form, bilder och rubriker ska tillsammans ge en aning om vem du är och vad du vill. Då skapar du ett positivt första intryck.

 

Ditt cv säger alltså saker om dig. Även saker som du inte skrivit. Då förstår du att det gäller att få det att säga rätt saker. Många cv:n jag läser är ganska fåordiga och intetsägande. Men det finns även de som säger direkt negativa saker om sin ägare.

 

Jag kan ge ett exempel från en av våra kunder. Den första kontakten med honom skedde via hans cv. Det såg inte mycket ut för världen när jag öppnade det. Jag skummade igenom det men hade svårt att ta till mig alla fina termer och abstrakta begrepp staplade efter varandra. Jag förstod varken vem han var eller vad han ville. Att jag inte förstod gjorde mig frustrerad och det första intrycket blev naturligtvis inget vidare.

 

Vår nästa kontakt sker över telefon. Den här gången träder en helt annan människa fram. En människa som inte alls stämmer med den bild cv:t gav. En människa som är mycket trevlig, rolig och ger ett intryck av att ha stor kompetens och erfarenhet. En person man vill anställa, med andra ord.

 

 

Vad säger ditt cv?

Så frågan du bör ställa dig är: Vad säger ditt cv om dig i dag? Alla cv:n talar. Det värsta är att om vi inte lägger krut på att få dem att berätta det vi vill kan de mycket väl berätta något annat och i värsta fall något ofördelaktigt om dig.

 

Per Andersson, företagscoach och VD på Håbo Marknads AB har över 20 års erfarenhet av rekrytering och försäljning. Under ett möte berättar han för mig hur viktigt det första intrycket är: ”Den som ger ett dåligt första intryck, t ex genom ett slappt handslag, kommer direkt i underläge och måste jobba sig uppåt.”

 

Om vi istället antar att ditt cv ger ett mycket bra första intryck gäller det motsatta. Då kommer rekryteraren ha en tendens att inte se eller släta över saker i din meritlista som är mindre fördelaktiga.

 

Har du kanske själv någon gång känt att du verkligen velat att ditt första intryck ska vara korrekt? Vi vill så gärna att vårt första intryck ska stämma. Vi människor fungerar så. Och rekryterare är människor.

 

 

”Det här blir svårt att lägga åt sidan.”

Trots att vi lever i ett IT-samhälle och de flesta cv:n skickas elektroniskt kommer de flesta rekryterare att skriva ut dokumenten. Tyvärr kan du inte styra över kvaliteten på utskriften.

 

Men det finns en sak du kan göra om du blir kallad till intervju. Gör en egen utskrift med högsta kvalitet, på bästa papper och på båda sidor om det var tänkt så. Överlämna sen den fina utskriften till rekryteraren. Då blir det svårt att lägga dig åt sidan. Det här tipset fick jag direkt från en rekryterare som gillade ett av våra cv:n som var snyggt utskrivet på ett bra papper.

 

Texten är naturligtvis viktig i ett cv. Men den är inte det första som möter läsaren. Innan vi börjar läsa orden skapar vi ett första intryck baserat på formgivning och typografi. Vi måste faktiskt läsa ett par meningar innan vi kan avgöra om texten är bra eller dåligt skriven.

 

Det betyder inte att du måste vara formgivare för att skriva ett vasst cv. Men att kunna lite grundläggande typografi är ett starkt plus. Glöm inte heller bort att granska ditt cv med helhetsblicken. Många har svårt för det eftersom de lätt hakar upp sig på detaljfel.

 

 

Två övningar för att jobba med ditt cv:s intryck

Tejpa upp ditt cv på väggen. Backa ifrån det så långt bort att du inte kan läsa brödtexten. Vad säger det till dig nu? Vilket intryck av dig som person får du? Tänk på att det där pappret på väggen faktiskt kommer att vara din ställföreträdare på ett mycket viktigt uppdrag. Din första kontakt med en potentiell arbetsgivare.

 

Prova gärna denna övning med en annan person som granskare. Korrigera sedan cv:t tills det säger det du vill att det ska säga.

Jag avslutar med ytterligare en övning baserad på något företagscoach Per Andersson sa:

”Man blir ju så trött när man sitter med en jättehög med trista cv:n. Då är det klart att man blir glad när man hittar ett som sticker ut och är välskrivet. Det är en klar fördel.”

 

Visualisera följande: En rekryterare sitter med en tjock lunta cv:n framför sig. Han suckar lite, samtidigt som han smuttar på sitt kalla kaffe och plockar upp nästa cv i högen. Det är ditt. Det får rekryteraren att le och känna att jobbet är rätt trevligt trots allt.

 

 

Hur skapar du detta cv?

Läs mer om våra tjänster på www.cvskolan.se

I vårt nyhetsbrev får du tips inom jobbsökning.