2 Jan 2012 kl: 00:00

Ta minipension nu!

Är det verkligen rimligt att tro att det alltid behövs precis åtta timmar för att slutföra dagens uppgifter? Och hur kommer det sig i så fall att man ändå alltid hinner klart när deadlinen flåsar i nacken? Drömmer du om att fylla dina dagar med annat än möten och rödflaggade mejl måste du inse att åtta timmars arbetsdag är en social konstruktion, menar Timothy Ferris, författaren till boken 4 timmars arbetsvecka.

Vi ägnar en ansenlig mängd tid åt att övertyga oss själva om att livet är ett eländigt heltidsslaveri, där belöningen är lite pengar på banken och en och annan kort semester. Detta med förhoppningen att vi en dag, när vi går i pension, kan få tid och råd att ägna oss åt alla de där roliga sakerna som vi drömmer om.

 

Men livet behöver inte vara så jobbigt, säger Timothy Ferris. Du kan göra alla de där sakerna redan nu! Du måste bara hitta ett sätt att separera inkomst från tid. Om du fokuserar mindre på lönen, och mer på valutorna tid och mobilitet, får du möjlighet att ta ”minipensioner” hela livet.

 

 

Så här gör du:

1. Föreslå att du jobbar hemma någon dag, och överprestera den dagen. Då visar du för din arbetsgivare hur bra det fungerar. Försöka få detta till en permanent lösning någon dag i veckan.

2. Försök att hitta mobila lösningar för rutinuppgifter. Du kanske inte måste vara på kontoret för att svara på mejl och ringa samtal.

3. Lär dig att delegera. Gör inget som är onödigt.

4. Avsätt en bestämd tid för återkommande arbetsuppgifter. Kolla inte mejlen i parti och minut, och svara inte på mejl som inte måste svaras på.

5. Undvik alla möten som inte har ett tydligt syfte. Möten bör bara hållas för att fatta beslut om saker, inte för att fastställa problem.

 

 

LÄS MER:


Så klarar du distansarbetet

Trängsel, sena tåg och snörvlande kollegor. Distansarbete låter som en dröm för en trött kontorsråtta.

» 4 tips för att lyckas med distansarbetet

 

 

Jakten på livskvalitet: Äventyraren

Han har blivit anfallen av en elefant i Sydafrika och jagats upp i ett träd av förbannade vildsvin i Tunisien.

» Carl Robert om jobbet som ger honom livskvalitet