Ta kontrollen över härskartekniken
24 Okt 2013 kl: 00:00

Ta kontrollen över härskartekniken

Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av tidningen Kollega har 75 procent (av Unionens medlemmar) tvingats bekanta sig med detta fenomen på jobbet. Så vad innebär egentligen härskartekniker? Det kan vara att en kollega snor din idé och presenterar den som sin egen, att en jobbarkompis kollar mobilen varje gång du börjar prata på mötet, att du blir osynliggjord helt enkelt. Ett annat exempel är att du får veta allting sist. Att information från möten och informella träffar hålls bort från dig med flit.

 

Andra sätt att utöva härskarteknik på är att förlöjliga dig, ge komplimanger för att få dig att göra något (inte så kul), få dig att skämmas för sina personliga egenskaper, eller att använda din korta anställningstid för att nedvärdera dig.

 

Och givetvis – det stereotypa i att se till så kvinnor kokar kaffe och män sköter det tekniska.

 

Det är fler kvinnor (79 procent) som råkar ut för härskartekniker, även om männen inte halkar långt efter (71 procent).

– Det är förmodligen för att det finns en etablerad fördom om män som härskare. Hur det är i verkligheten är en annan sak. Lika många killar som tjejer blir utsatta för mobbning i skolan, det är ingen skillnad i vuxen ålder, säger retorikkonsulten Elaine Eksvärd, till tidningen Kollega.

 

Hon har skrivit boken Härskarteknik – den fula vägen till makt, och menar att vi i Sverige har en väl utvecklad konflikträdsla, något som gör att konflikterna istället trycks undan och ligger och puttrar under ytan och till slut blir en del av kulturen på arbetsplatsen.

 

För att komma åt problemet gäller det alltså att sluta hålla tyst. Ta upp problemet med din chef. Helen Thomsson och Ylva Elvin-Nowak är organisationskonsulter och har studerat maktmanipulationer på arbetsplatser. I en intervju med SVD tidigare i år rekommenderade de att man förutom chefen också pratar med sina kollegor och bildar någon slags allians, där ni kan vara flera som uppmärksammar signaler och agerar.

 

– Härskarteknikerna kan orsaka mycket skada, egentligen handlar det om mobbningstekniker. Det är inte ovanligt att vi kallas till en arbetsplats där det finns en ”besvärlig person” som andra beskriver som ”helt omöjlig”. Sedan visar det sig att personen i själva verket är utsatt för andras härskartekniker.

 

 

Så kommer då åt problemen med härskarteknik

 

1. Du blir osynliggjord

Försök undvika att hamna i en offerposition och känslan av att känna sig förminskad. Visa inte ilska eller frustration utan hävda lugnt din rätt att uppmärksammas. Agera direkt och markera att beteendet inte är accepterat. Om ingen lyssnar när du pratar, sluta prata och poängtera att det är viktigt att de andra lyssnar. Gör personen uppmärksam på ett otrevligt beteende: ”Oj, där missade du visst att presentera mig vid namn…”

 

2. Du blir utsatt för skuld och skam

Försök inse att dina skuld- eller skamkänslor läggs på dig av någon annan. Försök kritiskt granska situationen. Kan det varit någon annan som lämpade över skuld på dig för att rädda sig själv?

 

3. Du blir förlöjligad

Låt inte förlöjligande skämt eller kommenterar att gå förbi obemärkt. Skratta aldrig med, utan sätt ett stopp i konversionen och kräv en förklaring. Behåll lugnet och markera att du inte accepterar behandlingen. Analysera förlöjligandet och be personen förtydliga vad som menats. Upprepa till exempel vad som sagts ord för ord och be om närmare förklaringar (”Vad menar du med att en kvinna inte skulle kunna hantera det där?”).

 

4. Du blir undanhållen information

Om ärenden diskuterats och lösningar tagits fram utan din medverkan påminn de andra att ni alla ingår i en arbetsgrupp där alla ska få bidra. Om det händer upprepade gånger, säg till chefen att det finns strukturella problem som leder till att du inte får tillgång till all information. Utgå från att undanhållandet sker på grund av dålig informationsstruktur eller att personer är omedvetna om sitt handlande och konsekvenserna.

 

5. Vad du än gör blir det fel

Dubbelbestraffning skapar en upplevelse av vad man än gör så gör man fel. Det kan vara att om du arbetar noggrant så beskrivs du som långsam, men om du arbetar snabbt får du höra att du slarvar. Fundera över och förstå dina egna prioriteringar. Kommunicera dessa prioriteringar till andra som påverkas av dina val. Tänk på att du vet vad som är viktigt i ditt liv och för dig.

 

Källa: Linköpings universitet