Traditionella jobbansökningar i all ära, det är långtifrån det enda sättet att sätta fart på karriären. Ett alternativ att marknadsföra sig och kolla efter jobb i den digitala tidsandan som råder är givetvis genom sociala medier. Som Twitter.
Lovisa Ohlson, 19, berättar för Metro jobb att hon lyckats just den vägen,
– Jag är så mållöst tacksam för vad Twitter har gett mig. Det är knappt så jag kan tro det, säger hon.
Lovisa har runt tusen följare och det blir givetvis lättare att få napp på ett inlägg ju större spridning det får. Själv har hon blivit erbjuden tre jobb och fyra praktikplatser. Ett av dem var som researcher på tv-programmet ”Breaking news”, eftersom en av programledarna, Fredrik Wikingsson, hade uppmärksammat henne på mikrobloggen.
För den som letar jobb eller personal används hashtaggen #nyttjobb – men tänk på att allt du skriver på Twitter också syns för en eventuell arbetsgivare. Därför kan det vara läge att rensa om du lagt upp för många inlägg om sådant som kan verka avskräckande eller oprofessionellt.
Kolla också in Helena Alfengrens Twitter-skola där du kan lära dig det mesta om att söka jobb på nätet.
Tips vid jobbsökande på Twitter
1. Bekanta dig med Twitter. Skaffa många följare. Följ många. Bli bekväm med jargongen och var inte rädd för att be om retweets så din jobbjakt når ut till så många som möjligt.
2. Du har 140 tecken på dig, så var koncis i din ”annons”. Använd fantasin, ”Jag vill ha ett jobb” räcker inte för att locka till sig en potentiell arbetsgivare.
3. Tänk på att allt du gör syns för alla. Om du är på jakt efter en ny arbetsplats utan att ditt nuvarande jobb har någon koll på det, var medveten om att det kan få konsekvenser om det kommer fram.
4. Sök efter hashtaggen #nyttjobb och använd samma tagg när du lägger ut förfrågningar. Länka till ditt cv om du har det online.