Så spikar du högskoleprovet – din livlina till drömkarriären
14 Aug 2019 kl: 00:00

Så spikar du högskoleprovet – din livlina till drömkarriären

Ett oslagbart intelligenstest konstruerat för att hitta precis dina svagheter, mosa ditt självförtroende och krossa dina karriärdrömmar? Eller ett helt vanligt prov, med matte, svenska och engelska, som det går att träna till och som kan vara början på din nya karriär? Definitivt det senare, menar Johan Ström som coachar de som tagit sikte på en högre poäng på högskoleprovet.

– Självklart kan alla bli bättre på högskoleprovet. Man kan bli bättre på ämnena, alltså kan man bli bättre på provet. En viktig del är att lära sig att förstå uppgifterna och hur de är uppbyggda, och självklart att plugga på rätt saker. Då ger man sig själv en enorm fördel gentemot de som inte förbereder sig, berättar Johan.

Och det kanske är lätt för honom att säga – han skrev 2,0 första gången han antog utmaningen. Men då hade han också just ett halvår av förberedelser bakom sig.

– När jag först gjorde testprov hemma fick jag 1,0, så jag visste att jag behövde träna. I efterhand har jag förstått att jag pluggade betydligt mer än vad de flesta gör, så det är mindre imponerande än det låter, men det var ändå ett tydligt bevis på att det går att bli bättre med rätt metoder.

Och det är egentligen ingen raketforskning du behöver ta dig igenom under högskoleprovets fem provpass. Det handlar om grundläggande nivå på matte, och lite högre nivå på svenska och engelska – ämnen som alla har läst någon gång.

– Grejen är att du måste kunna ämnena väldigt väl. För många är det länge sen man läste grundläggande matte och de flesta regler och formler har blivit bortglömda. De tar lite tid att lära sig igen men med lite jävlar anamma är det inte så avancerat. Det är också kunskaper som är värdefulla för mer än själva provdagen – att utveckla sitt språk, bli bättre på huvudräkning och få ett större ordförråd har du stor glädje av under hela ditt liv.

Många väljer att bara skriva en mängd testprov hemma som uppladdning inför det riktiga provet. En metod som kan leda till att man memorerar svaren till frågorna men inte lär sig kunskapen som uppgifterna bygger på.

– Det handlar mer om att lära sig att se mönster i uppgifternas uppbyggnad och att förstå vad det är som egentligen efterfrågas. Det finns många strategier och tekniker och de tar inte så lång tid att lära sig, avslutar Johan.

5 tips: så förbereder du dig rätt!

1. Identifiera dina luckor.

Du kanske kan matten utantill men har svårare med den engelska läsförståelsen. Oavsett vad du kommer fram till bör det ställas mot dina mål – är det till exempel att få 1,0 kan du skriva 1,5 på kvantdelen och 0,5 på den verbala och klara dig. För vissa är det bättre att fokusera mer på en del medan andra gör bättre i att höja sig lite på alla delar.

2. Träna huvudräkning.

Det är mycket matte och att vara snabb och säker på multiplikationstabellen frigör mycket värdefull tid som du istället kan lägga på att säkerställa att du förstår uppgifterna rätt och att du fokuserar på rätt saker.

3. Läs litteratur och nyheter.

Böcker och tidningar ger större ordförråd och bättre läsförståelse. Chansen att du stöter på precis de ord som sedan dyker upp under provet är kanske inte så stor – men det handlar om att få in en vana och förståelse för hur texter är uppbyggda.

4. Träna på riktiga provpass.

Skriv ut gamla prov och svarshäften och gör provet precis såsom det görs i provsalen, i 55-minutersblock och utan distraktioner. Allt som gör att du är van vid situationen ger dig mer tid till de faktiska uppgifterna, och det tar även udden av en anspänd situation som annars lätt kan göra dig nervös.

5. Viktigast av allt – lär dig det du misslyckades med sist.

Förstå och lär dig hur du kan lösa de uppgifter du inte klarade senast eller under ett provpass när du tränar. Memorera inte bara rätt svar utan se till att du har tillgång till något sätt att få en stegvis lösning till uppgiften, antingen genom en bekant eller en betaltjänst som HPAkademin.

Så fungerar högskoleprovet

Högskoleprovet består av 160 uppgifter indelade i två lika stor delar: en kvantitativ (matte), och en verbal (språk). Totalt skriver du provet i fem pass på 55 minuter vardera, varav ett är ett utprövningspass med frågor som testas inför kommande högskoleprov. Det kan antingen vara kvantitativa eller verbala uppgifter, men resultatet från utprövningspasset räknas inte. De kvantitativa passen innehåller uppgifter inom matematisk problemlösning, kvantitativa jämförelser, kvantitativa resonemang samt diagram, tabeller och kartor.  De verbala passen handlar om ordförståelse, svensk läsförståelse, meningskomplettering samt engelsk läsförståelse. Ditt totala resultat räknas sedan om till en normerad poäng, från antalet rätt svar till en poäng på 0,00 till 2,00. Det är för att prov från olika tillfällen ska kunna jämföras likvärdigt. Resultat från högskoleprovet är giltiga i fem år.


Källa: Studera.nu