Så snackar du dig till jobbet
25 Sep 2011 kl: 00:00

Så snackar du dig till jobbet

I huvudet har du världens grymmaste idé. Men när du öppnar munnen på mötet och lägger fram den låter det … sådär. Misströsta inte! Vem som helst kan bli den alla lyssnar andaktigt på. Det menar Elaine Eksvärd, en av Sveriges främsta retorikkonsulter och aktuell med boken Snacka snyggt – modern retorik.
– Kommunikation är vårt enda medel för att låta andra veta vilka vi är och vad vi kan. Du kan ha all kompetens i världen, men för att andra ska förstå det måste du också kunna berätta om den på ett bra sätt, säger hon och ger sina bästa tips:

1. Låt känslorna spela roll

När du lägger fram en idé, se till att få med följande känslor under tre minuter: Välvilja, att du visar att du vill göra något bra. Nyfikenhet, att du formulerar din idé som något spännande. Och trovärdighet, att du framhåller att just du är rätt person att berätta om den här idén.

2. Skapa sympati genom att vara en härmapa

Spegla röstläget och kroppsspråket hos personen du pratar med. Hon lutar sig bakåt – då gör du det med. Han gör stora rörelser med händerna – då gör du det också. Då ger du dem känslan av att ni är lika – och de flesta gillar personer som påminner om dem själva.

3. Visualisera det du pratar om

Då blir kroppsspråket och rösten i harmoni med det du berättar om. Till exempel: Du berättar om ett projekt som du har gjort. Mana då mentalt fram den härliga vinnarkänsla som ditt genomförda projekt gav dig – så får andra uppleva den också.

4. Snacka utan papper

Det är mycket roligare att lyssna till någon som pratar utan att läsa innantill, så lägg lite tid på att öva på vad du ska säga.

5. Håll ögonkontakt

Folk tenderar att tycka om dem som inkluderar alla. Så när du är i ett gruppmöte, gå från person till person och se dem i ögonen medan du pratar.

6. Lyssna

Folk gillar andra människor som inte är för självupptagna utan också lyssnar på vad de har att säga. Oavsett om du är på ett möte eller på anställningsintervju – ställ många frågor.

7. Öva!

Fråga dig själv: Hur låter jag när jag är som mest övertygande? I vilka situationer pratar jag som bäst? Öva sedan på att plocka fram det tonläget. På så sätt blir du din egen bästa coach. För kom ihåg: Du ska vara den bästa versionen av just dig när du pratar – inte en ny Barack Obama.

 

 

Text: Camilla Björkman Datum: 2011-09-26